Министър Стойчева: В България най-много млади хора искат да започнат свой бизнес

България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес според последните данни на Евробарометър. У нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в  биотехнологиите. Министерството на иновациите и растежа съдейства за сътрудничеството на иновационната екосистема с академичния сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на дискусия за развитието на иновационната екосистема в България, организирана по инициатива на Министерството на иновациите и растежа в партньорство с  Министерството на образованието и науката и Посолството на Финландия в София. Целта на форума е да представи и добри практики и опит от Финландия за развитие и внедряване на иновациите и техния принос към икономическия растеж.

В събитието в София Тех Парк участваха министър-председателят акад. Николай Денков, зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, зам.-министърът на образованието и науката Генка Петрова, посланикът на Финландия в България Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, създателят на едно от водещите събития за стратъпи в света SLUSH Питър Вестербака, представители на финландските университети Алто и Ханкен, на български университети, предприемаческата и стартъп екосистеми.

Министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи за подобряване на средата за стартъпи, за насърчаване на инвестициите в научни разработки и в създаването на иновативни продукти.

„Иновациите са хоризонтална дейност – обхващат редица сектори и ни обединяват. Чрез иновациите можем да направим промяна – днес и за бъдещите поколения. Иновационната екосистема в България, с нейната процъфтяваща стартъп култура, с акцент върху модела на “отворената иновация”, който обединява всички заинтересовани страни, доказва силата на сътрудничеството и адаптивността”, заяви още министър Стойчева. Тя допълни, че България стратегически се позиционира като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции чрез иновации.

„Министерството на иновациите и растежа създава регионални и стратегически партньорства. Сигурни сме, че това е правилният път. Чрез създаването на партньорства,  обмяната на опит и идеи можем да покажем нашия потенциал, че имаме, визията за България, че можем да бъдем център на Балканите и Югоизточна Европа за иновации“, каза още Стойчева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе