Извършители на 12 различни престъпления са установени по време на специализирана полицейска акция

Извършители на 12 различни престъпления  са установени в хода на проведена на 23.02.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта. Спектърът на установените противоправни деяния е широк – кражби; престъпление срещу интелектуалната собственост; управление на МПС, нерегистрирани по надлежния ред, без свидетелства за  правоуправление в едногодишния срок на наказанието им по административен ред за същото деяние, както и след употреба на наркотично вещество; осъществяване на нерегламентирани  транзакции  без съгласието на титуляра, съхранение на дърва за огрев без съответните документи и маркировки, удостоверяващи произхода им. По време на операцията са образувани 2 досъдебни и  5 бързи полицейски производства. В превантивната акция освен екипи на областната дирекция и на районните управления в състава й са участвали и екипи на  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

В хода й са проверени 674 МПС, 872-ма граждани, 18 питейни и увеселителни заведения, 7 автоморги и автосервизи, 8 заложни къщи и 6 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 35 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 9 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

По време на акцията са установени извършителите на две кражби в гр. Търговище, и на една – в гр. Попово. През м. август 2023 г. 18-годишен чрез използване на техническо средство е проникнал в избено помещение на жилищен блок в кв. „Запад“ в гр. Търговище и е извършил кражба на 12 бутилки олио – собственост на 63-годишен мъж от града. Установен е и извършител на кражба на велосипед с 6 скорости – собственост на 42-годишен мъж от града, известен на полицията. Велосипедът е бил съхраняван в общите части на жилищен блок в гр. Търговище, деянието е извършено за времето от  14 до 20 ч на 28.01.2024 г.  Извършител е 27-годишен мъж от същия град. Установени са и извършители на кражба на  част от МПС.  Това са двама 18-годишни младежи от гр. Търговище, които в съучастие помежду си след предварителен сговор и използване на техническо средство  за времето от 20 до 23 ч на 23.02.2024 г. са увредили предно дясно стъкло на паркиран в кв. „Запад“ на  града лек автомобил „БМВ-330 ЦИ“ – собственост на 58-годишен техен съгражданин. След това двамата са извършили от автомобила кражба на спортен мултифункционален волан за управление. По случаите са образувани досъдебни производства. Криминалисти на РУ-Попово са установили мъж, който е извършил кражба на мъжка чантичка с намиращи се в нея мобилен телефон, мъжки портфейл и сумата от 30 лв.  – собственост на 42-годишна жена от гр. Попово, от двора на основно училище в гр. Попово. По случая също е образувано досъдебно производство.

При извършена проверка в магазин в централната част на гр. Търговище е установено, че в него се предлагат за продажба различни стоки с логото на защитени търговски марки, без съгласието на притежателя на изключителното право за това. Иззети по надлежния ред са 181 артикула(тениски, пуловери, спортни екипи). По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172б от Наказателния кодекс.ю

След проведени издирвателни действия в РУ-Омуртаг е установен извършителят на нерагламентирани транзакции с чужда дебитна карта без съгласието на титуляра. 26-годишен мъж от с. Камен, обл. В. Търново. е извършил 9 транзакции за сумата от 2218 евро от дебитна карта – собственост на 30-годишна жена от с. Изворово, община Търговище. Същият е известен на полицията с предишния свои противоправни действия. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 1 от Наказателния кодекс.

При извършена около 9,40 ч на 23.02.2024 г. съвместна проверка на служители от управлението и от ТП ДЛС „Черни Лом“ – гр. Попово е установено, че 22-годишна жена съхранява в имота си в същото село дървесина от видовете габър и черно меше, като не притежава документи за превоз. Дървата са без задължителните маркировки, доказващи законния им произход. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 235 от Наказателния кодекс.

В гр. Попово е установен 21-годишен водач, управлявал лек автомобил под въздействието на наркотичното вещество канабис. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

При извършена около 7 ч на 23.02.2024 г. на ул. „Мусала“ в с. Руец, община Търговище, полицейска проверка на електрически мотоциклет, управляван от 58-годишен неправоспособен водач от с. Овчарово, община Търговище, е установено, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред и е без поставена регистрационна табела на определеното за това място. В хода на проверката е установено още, че водачът управлява мотоциклета без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като в едногодишен срок е наказван по административен ред за същото по вид нарушение с влязло в сила на 27.01.2024 г. наказателно постановление  Започнати са бързи полицейски производство по чл. 345, ал. 2  и по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Започнато е и бързо полицейско производство по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс и по описа на РУ-Омуртаг. На 23.02.2024 г. около 9,40 ч на ул. „Камчия“ в с. Звездица, община Омуртаг, е извършена полицейска проверка на електрически мотопед „Harley”, управляван от 37-годишен неправоспособен водач от същото село. По време на проверката е установено, че превозното средство е без регистрационна табела и не е регистрирано по надлежния ред.

В РУ-Омуртаг е образувано и досъдебно производство за извършени хулигански действия. Около 15 ч на 23.02.2024 г. в с. Рътлина, община Омуртаг, 55-годишен мъж от селото е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе