30 000 лв. за стипендии на даровити деца отделя Община Търговище

Снимка: Община Търговище

Общинският съвет в Търговище днес одобри Програмата за мерките за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби за 2024 г. Тя се финансира с 30 000 лв. от общинския бюджет, а сумата е с 5000 лв. повече в сравнение с предходната година.

Съгласно одобрената програма през тази година ще бъде връчена една стипендия „Търговищко дарование“, която ще е в размер на до 7 минимални работни заплати. Тя ще се връчва за класиране от първо до трето място на международни състезания, конкурси или олимпиади, или за първо място на национални такива.

Ще бъдат отпуснати и 3 годишни стипендии, в размер на до 5 минимални заплати. Те ща са за постижения в областите „Образование, наука и техника“, „Изкуство и култура“ и „Спорт“. Кандидатите за тях трябва да имат класиране до шесто място на международни олимпиади, конкурси и състезания, или до трето на национални.

50 деца ще получат месечни стипендии в размер на 1/5 от минималната работна заплата, за период не по-дълъг от шест месеца. Стимулът се присъжда за постигнати поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година.

В програмата, приета от местния парламент, са описани и всички национални състезания, олимпиади и конкурси, класиранията от които ще се зачитат при отпускането на посочените стипендии.

Предвиден е и един финансов стимул, в размер на една минимална работна заплата, за отличник на випуска. Стипендията се връчва на зрелостник, завършил средното си образование с пълно отличие и е постигнал успех от 6.00 на двата си държавни зрелостни изпита. През 2023 г. тази стипендия бе връчена за трети път от създаването на общинската наредба за стимулиране на талантливите деца през 2013 г. и за първи път от 2016 г. насам. Заслужи я Фюсин Асанова от 12 „б“ клас на I СУ „Св. Седмочисленици“.

Кандидатстването за отпускането на годишните и месечните стипендии ще започне през септември. Церемонията по награждаване на отличените ще се проведе в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе