„Домашен арест“ за кмета на Омуртаг, обвинен в участие в организирана престъпна група

Снимка: Данче Бозаджиева

Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ по отношение на Е. Е. Припомняме, че ОСТ не даде ход на делото по искане на Софийска градска прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 22.02.2024 г., поради хоспитализация на обвиняемия. Тогава съдът прецени, че е недопустимо гледане на делото при отсъствието на задържаното лице и назначи тройна съдебномедицинска експертиза.  От нея и при изслушването на вещите лица на 28.02.2024 г. стана ясно, че здравословното състояние на обвиняемия не е пречка той да се яви в ОС – Търговище и да участва в производство по внесеното искане за вземане на мярка за неотклонение. Тогава съдът реши, че обвиняемият няма уважителна причина за неявяването си, с това е станал причина за отлагане на делото и постанови принудителното му довеждане.

Съдебното заседание днес се проведе при закрити врата поради наличие на класифицирана информация.

Обвиняемият Е. Е. е привлечен по чл. 321, ал. 3,  т. 1 във връзка с ал. 2 от НК за това, че в периода от началото на 2019 година до момента е участвал в организирана престъпна група в гр. Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

Съдът прецени, че са налице и трите предвидени в чл. 63, ал. 1 от НПК предпоставки за вземане на мярка за неотклонение спрямо Е. Е., а именно същият е привлечен в качеството на обвиняем за тежко умишлено престъпление, от доказателствата, събрани на досъдебното производство може да се направи обосновано предположение за съпричастност към извършване на деянието и е налице реална опасност да повлияе върху свидетелите, които се намират в йерархическа зависимост от него или друтия обвиняем Х. Х., като извърши престъпление срещу правосъдието.

Като взе предвид, че обвиняемият е неосъждан, без криминални регистрации, семеен, с две малолетни деца и най-вече влошеното му здравословно състояние, съдът прие, че и мярка за неотклонение „Домашен арест“ ще изпълни целта на закона.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 19.03.2024 г. – вторник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе