Наближава срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в Община Търговище

До 31 март е срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в община Търговище. За територията на града тя е 10 лв., а за селата – 5 лв.

Съгласно закона, собствениците на кучета са длъжни да регистрират любимците си в отдел „Местни данъци и такси“ в тримесечен срок от датата на придобиването им. Кучета, придобити след 31 март, трябва да бъдат декларирани в едномесечен срок в Общината. За да бъде регистрирано в общинската система, кучето трябва да има паспорт и поставен микрочип.

Освободени от такса са собствениците на кастрирани домашни любимци, кучета водачи, ловни кучета и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това обаче не освобождава собствениците им от задължението да ги чипират и регистрират.

Припомняме, че глобата за липса на микрочип е 200 лв.  При проверки през 2023 г. са съставени 35 констативни протокола на собственици, чиито кучета са били без издаден паспорт от ветеринарен лекар и/или без поставен чип. В едноседмичен срок от съставянето на протоколите всички собственици са изпълнили предписанията в тях и са регистрирали по надлежния ред четириногите си.

Към момента броят на регистрираните в „Местни данъци и такси“ кучета е 2117. За 2023 г. събраната сума от таксата за притежаване на куче е 12 555 лв. Средствата се използват за изпълнение на програмата за овладяване на популацията на безстопанствените животни и нуждите на Общинския приют.

През изминалата година в приюта са кастрирани 305 животни. Кучетата, настанени там, са над 100. Осиновените са 54, повечето от които в чужбина.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе