Зачестиха отново опитите за телефонни измами

От ОДМВР-Търговище информират гражданите, че от началото на месец март в област Търговище отново са регистрирани телефонни обаждания до частни номера от неизвестни лица, които се опитват да ги въведат в различни измамни схеми. Сред тях са – необходимост да бъде оказано съдействие на полицейските органи, които провеждат акция по задържане на извършители на измами; необходимост да се предостави парична сума за лечението на близък, на когото предстои спешна операция; и пр.

Сценариите са много и разнообразни, а извършителите са твърде изобретателни. Най-често те успяват да въведат в заблуждение възрастни хора, спекулирайки с обичта им към близките им и готовността всячески да им помогнат, както и с уважението им към институциите и  желанието им да им съдействат при необходимост.

Безспорно добър знак е, че хората от областта ни все по-често разпознават престъпните намерения на такива хора, преустановяват комуникацията с тях и до момента през настоящата година не са допуснали да станат тяхна жертва. За да могат и други граждани да се предпазят от подобни престъпни намерения, експертите отново апелират към гражданите да бъдат бдителни и им напомнят основните правила на поведение в случай че попаднат в подобна ситуация.

  • При получаването на подобно обаждане запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с близките си  и проверете дали казаното по телефона отговаря на истината!
    В случай на обаждане, в което някой се представя за ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н. Ако имате съмнение, че на телефона действително е ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
  • В никакъв случай не давайте пари на ръка на непознати, независимо от предлога! Не се съгласявайте да предоставяте пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места, до пътни табели, контейнери за отпадъци и пр.
  • Имайте предвид, че от полицията и от другите институции никога не искат пари на ръка. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин!
  • В случай, че опитващите се да ви въведат в заблуждение изискват да не затваряте телефона, намерете начин( чрез съседите или чрез мобилен телефон), да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.
  • Ако спрямо вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал за това на тел. 112 или се обадете в най-близкото поделение на МВР, на кмета на селото или на полицейския инспектор, който обслужва района ви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе