Приключи превантивна акция по пътна безопасност за използване на обезопасителни колани в Търговище

1719 МПС са проверени от контролните органи по пътищата на област Търговище по време на проведена от 11 до 17 март 2024 г. превантивна акция за подобряване на пътната безопасност. В хода й полицейските екипи осъществяваха засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и от пътниците в МПС по време на пътуване. Специализираната операция, която бе част от календара на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“( чийто пълноправен член е и отдел „Пътна полиция“-МВР) бе проведена едновременно на територията на всички страни-членки.

По време на акцията в област Търговище са констатирани общо 88 случая на неизползване на обезопасителни средства по време на пътуване с МПС. 45 са установените случаи на неизползване на обезопасителни колани от водачи на МПС,  23 – на неизползване на колани от пътници на предна седалка на съответното МПС, и 18 – на същото нарушение на пътници, возещи се на задна седалка. Констатиран са и два случая на превоз на деца без обезопасителна система, когато това се изисква от нормативните разпоредби.

Основната цел на превантивната акция бе водачите и пътниците в превозните средства да осъзнаят, че неизползването на обезопасителни средства сериозно увеличава риска от пътен травматизъм, и дори – от летален изход при евентуален пътен инцидент.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе