Извършители на 12 различни престъпления са установени по време на полицейска акция за противодействие на престъпността

Извършители на 12 различни престъпления  са установени в хода на проведена на 19.03.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната  престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта. Сред  разкритите противоправни деяния са няколко извършени кражби,притежание на наркотични вещества, палеж, два случая на унищожаване и повреждане(чл. 216, ал.1 от Наказателния кодекс). По време на операцията са образувани 3 досъдебни и 3 бързи полицейски производства.

В хода й са проверени 650 МПС, 829 граждани,19 питейни и увеселителни заведения, 8 автоморги и автосервизи, 10 заложни къщи и 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 22 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 17 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

Ето и по-характерните случаи:

В РУ-Търговище е задържан млад мъж за държане на два вида наркотични вещества с цел разпространение. На 19.03.2024 г. след проведени издирвателни и процесуално-следствени действия в жилище в гр. Търговище, обитавано от 18-годишен младеж от с. Бистра, община Търговище, са намерени два вида наркотични вещества. Това са 2,5 грама бяло кристалообразно вещество, което при полеви наркотест реагира на наркотичното вещество амфетамин, и 11 грама бяло кристалообразно вещество, което при направен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин. Веществата са иззети по надлежния ред.  Младежът е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Водач е задържан за срок до 24 ч за управление на товарен автомобил под въздействието на наркотични вещества. На 19.03.2024 г. в 11,55 ч на ул. „Михаил Маджаров“ в гр. Попово е извършена полицейска проверка на товарен автомобил „Хюндай Х150“, управляван от 36-годишен правоспособен водач от същия град. В хода й по надлежния ред – със специализирано техническо средство „Drager Drug Test 5000” e установено, че същият управлява моторното превозно средство след употреба на наркотичните вещества канабис-25 и метамфетамин. Водачът е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е започнато бързо полицейско производство по чл. 353б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Двама мъже са задържани в РУ-Търговище за притежание на наркотични вещества. На 19.03.2024 г. около 23,10 ч  на ул. „Ст. Караджа“ в гр. Търговище при извършена полицейска проверка на 23-годишен мъж от същия град е установено, че той държи у себе си зелена тревиста маса, която при направен полеви тест реагира на наркотичното вещество марихуана. Веществото е иззето по надлежния ред.

На 20.03.2024 г. около 00,50 ч на ул. „Паисий“ в гр. Търговище е извършена полицейска проверка на 36-годишен мъж от същия град. В хода й е установено, че  той държи у себе си бяло прахообразно вещество, което при направения полеви тест реагира на наркотичното вещество амфетамин.

Двамата мъже са задържани  в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случаите са започнати бързи полицейски производства по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Извършител на кражба на покъщнина е установен от криминалисти от РУ-Търговище. След проведени издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че 23-годишен мъж от гр. Завет, обл. Разград, за времето от м. септември 2023 г. до момента в условията на продължавано престъпление е извършил взломна кражба на два велосипеда, два плазмени телевизора, музикална уредба и друга покъщнина от частен дом в гр. Търговище – собственост на  мъж от същия град. Извършителят е известен на полицията с предишни свои противоправни действия. По случая е образувано досъдебно производство.

За часове в РУ-Попово са установени извършителите на кражба на кабел от трасе на фирма. За времето от 9.03.2024 г. до 15.03.2024 г. в землището на с. Водица, община Попово, чрез разкопаване и срязване е била извършена кражба на около 100 м кабел-фирмена собственост, от нефункциониращо трасе. След проведени бързи издирвателни и процесуално-следствени действия са установени извършителите на деянието – две непълнолетни момчета от с. Водица. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс.

Установен е извършител на палеж на лек автомобил в гр. Омуртаг. На 19.03.2024 г. след проведени в РУ-Омуртаг издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че около 23,20 ч 53-годишен мъж от гр. Омуртаг е запалил лек автомобил „ВАЗ 2107“ с търговищка регистрация – собственост на 63-годишен негов съгражданин. Автомобилът  е бил паркиран на улица в града. В резултат на пожара автомобилът е изгорял напълно.

След проведени издирвателни действия в същото управление е установено, че за времето от 12.02.2024 г. до 4.03.2024 г. в с. Рътлина, община Омуртаг, 55-годишен мъж от селото е извършил кражба на 30 бали сено – собственост на негов съселянин. По случая е извършена проверка, резултатите от която са докладвани в прокуратурата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе