В област Търговище стартира превантивна акция „Пешеходци“

На територията, обслужвана от ОДМВР-Търговище, от днес стартира превантивна акция за осигуряване на пътната безопасност, която ще продължи 10 дни. В хода й контролните органи ще извършват засилени проверки относно спазване на правилата за движение от пешеходците и от водачите на МПС – спрямо пешеходците.

Полицейските екипи ще съсредоточат контролната си дейност предимно в населените места с интензивно движение на МПС и пешеходци, както и в други рискови райони, а също – в районите на пешеходни пътеки, на спирки на обществения транспорт, на кръстовища, в близост до училища, детски градини и търговски центрове. Освен служители на „Пътна полиция“  в екипите  са включени и служители на „Териториална полиция“ и „Охрана на обществения ред“, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Основни акценти в осъществявания активен контрол са както нарушения, извършвани от пешеходци – внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно, преминаване при забранителен сигнал на светофарната уредба, и пресичане на нерегламентирани места, така и неосигуряване на предимства на пешеходците от водачите на МПС.  В хода на акцията ще бъде обърнато особено внимание и на инфраструктурата, свързана с безопасността на пешеходците – наличие на пътни знаци, ясна пътна маркировка и осветеност в тъмната част на денонощието в районите с интензивно пешеходно движение. При констатиране на недостатъци своевременно ще бъдат изготвени предупреждения или разпореждания до стопанисващите съответните пътни участъци.

Превантивната полицейска операция ще продължи до 30.03.2024 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе