В Деня на отворените врати Окръжен съд – Търговище посрещна ученици от Специално училище за ученици с увреден слух

Заместник-председателят и ръководител на гражданско и търговско отделение в ОС – Търговище Мариана Иванова посрещна ученици от V до XII клас от СУУУС „Св. Иван Рилски“.

„Много се радвам, че точно днес сте тук, защото днес е Денят на Конституцията и професионалния празник на юристите и съдебните служители!“ – с тези думи съдия Иванова посрещна учениците от училището за деца с увреден слух. На своеобразния рожден ден на съда (на 16 април 1959 г. е създаден ОС – Търговище и тогава е проведено първото съдебно заседание) магистратът разказа за създаването и как е изглеждал ОСТ през 1959 г. Показа им бронзова статуетка на богинята на правосъдието Темида и обясни защо е с вързани очи, символиката на везните, които държи, мантията като ритуална дреха, и меча, символизиращ възмездие и духовна сила.

За ролите в съдебна зала и как се наричат – съдия, прокурор, ищец, ответник, обвиняем и пр., за цветовете на тогите и на различните видове дела, за дрескода в съдебната палата, говори съдия Иванова пред подрастващите. Вълнение предизвика първата пишеща машина в съда, индигото, което се е ползвало при писане на книжата, както и арестантското помещение за престой на задържаните лица преди дело.

Магистратът разказа за случай от своята практика, при който непълнолетен шофьор без правоспособност, с превишена скорост и возейки непълнолетни пътници без колани, предизвиква пътнотранспортно произшествие, при което загиват двама непълнолетни, а други трима получават различни травми. „Затова, ученици, спазвайте законите!“ – призова съдия Мариана Иванова.

Учениците и техните преподаватели получиха конституции, предоставени от Висшия съдебен съвет по Образователната програма. В сърдечна атмосфера, много вълнение от посещението и удовлетворение от получените знания  премина срещата. Тя се осъществи със съдействието на Полина Тодорова – директор на СУУУС, г-жа Петя Богданова – тълковник и учителите г-жа Аксиния Василева, г-н Светослав Илиев и г-жа Даниела Симеонова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе