Гостуваща изложба в РИМ-Търговище

Изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура) ще ви пренесе в един по-малко известен и загадъчен свят. Тя представя различните видове магии, практикувани от нашите предци.

Магията съпътства делниците и празниците на хората и ги кара да се чувстват по-сигурни в утрешния ден. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата.  Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: билкарка, вражалица, мамница, магьосница. Овчарят също е един от тях. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Тези вещи люде използват знанието или за добро и помагат, или управлявани от тъмните сили, могат да навредят.

Изложбата на РЕМ – Пловдив сплита и преплита радост и тъга с пожелание за късмет, благоденствие и здраве. Магичната ни пътечка от знание за вярванията на нашите предци е пъстра и е амулет, предпазващ от всяко зло. Чудни са поверията за различните магии – как  да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек…

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

Заповядайте в Славейковото училище на 24 април 2024 г. (сряда) от 17.30 ч., за да станете част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе