Приключи превантивна акция по пътна безопасност за спазване на скоростните режими, проведена под егидата на “ROADPOL”

Акция „Скорост“  бе проведена за времето от 15 до 21 април 2024 г. във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“, чийто пълноправен член е и нашата страна. В хода й полицейските служители осъществяваха активен контрол относно нарушения, свързани с превишаване на максимално допустимата скорост на движение на МПС. Според статистиката именно нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

За постигане на ефективен контрол по време на превантивната акция  на територията на област Търговище полицейските екипи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта – както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. В екипите освен служители на сектор „Пътна полиция“ бяха включени и служители на „Охранителна полиция“ в дирекцията и в районните управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

В хода на превантивната полицейска акция по пътищата и улиците в област Търговище са констатирани общо 1578 нарушения на скоростните режими. От тях 995 са регистрирани в населените места на областта,  а 583 – извън населените места.

В рамките на акцията на 19 април се проведе SPEED Marathon – 24-часов маратон за контрол на скоростта. За времето от 00.00 ч до 23,59 ч на 19.04.2024 г. на 15 контролни точки на територията на област Търговище са констатирани общо 538 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. Най-голям брой от тях са установени с т. нар. лазерна тринога – 390.

За така констатираните нарушения на съответните водачи на МПС ще бъдат издадени и връчени електронни фишове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе