Окръжен съд-Търговище наложи „домашен арест“ срещу 35-годишен за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления по служба

Окръжен съд – Търговище взе мярка за неотклонение „Домашен арест“, по отношение на Д. Е. (35-годишен, неосъждан). На лицето е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК, а именно за това, че в периода от началото на 2019 година до момента е участвал в организирана престъпна група в гр. Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

Искането за вземане на най-тежката мярка спрямо 35-годишния мъж е внесено от Софийска градска прокуратура, като се мотивира със съдебното минало (въпреки че е реабилитиран, задържаният е имал наложено ефективно наказание „Лишаване от свобода“), данните за оказан натиск върху свидетели от страна на Д. Е., както и реалната опасност лицето да се укрие, да осуети разследването, както и да извърши престъпление.

Защитата оспори поисканата мярка като неоснователна, пледира за по-лека такава, като представи документи за хоспитализация на задържания. След извършената оперативна интервенция на 16-ти април на Д. Е. предстои сваляне на конците, както и рехабилитация, мотивира искането си защитата. Поисканата от адвокатите комплексна съдебномедицинска експертиза, беше отхвърлена от съда по причина, че делото изобилства от медицинска документация, а и съдържа вече  заключение на две вещи лица. Посочени бяха от защитниците добри характеристични данни на задържания, а именно според тях, че е семеен с малолетно дете, трудово зает с трайно установено пребиваване.

Съдебният състав прецени, че за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ не се изисква да има безспорни доказателства, а е достатъчно подозрението за авторството на престъплението. Доказване по безспорен начин се изисква при осъдителна присъда, каквато не е задача в настоящото производство. В това производство е достатъчно да са налице доказателства, обуславящи обосновано предположение за такова авторство.

Като взе предвид изключително високата степен на обществена опасност на деянието и недобрите характеристични данни на обвиняемия, съдът прие, че има реална опасност да извърши престъпление като окаже натиск върху свидетели по делото. С оглед заключението на съдебномедицинската експертиза, според която здравословното състояние на обвиняемия не позволява изтърпяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ към момента, съдът определи по-леката мярка за процесуална принуда, а именно „Домашен арест“.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе