Лазаровден в село Лиляк

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с Великден. Честваме го ден преди Цветница и осем дни преди Великден.

През 2024 година честваме Лазаровден на 27 април. Защо празнуваме Лазаровден В народната традиция Лазаровден е един от най-жизнеутвърждаващите празници. Той е символ на възраждането на природата за нов живот. В традициите ни денят се превръща в празник на нивите, пасбищата, горите и изобщо на заобикалящата ни растителност и природа.

Традициите на Лазаровден Точно върху това вярване почива и разпространеният в цяла България обичай Лазаруване. Момите се събират преди изгрев и тръгват да обикалят полята и къщите, пеейки обредни песни за здраве, плодородие и благополучие. Облечени в традиционни носии и под такта на песента, те играят своя танц.

Домакинът от своя страна ги дарява с яйца, които след това се боядисват за Великден. Ритуалът продължава с поздравления за членове на семейството. На този ден ние от НЧ“Михаил Донев-1903″ и ОУ“Христо Ботев“ с. Лиляк обединихме усилията си и тази година нашите лазарки са вече 11.

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с Великден. Честваме го ден преди Цветница и осем дни преди…

Posted by Лиляк Читалище Общ.Търговище on Saturday, April 27, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе