Превишаване на максимално допустимата скорост е констатирано значително по-често в населените места по великденските празници

1466 МПС и 1681 граждани са били проверени от полицейски екипи по улиците и пътищата в област Търговище по време на проведената  през великденските празници специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост”. Основната цел на превантивната акция  бе осигуряване на безопасност на пътното движение в дните на масови празнични пътувания, и респективно – на интензивен трафик на МПС.  Акцентите в осъществената активна контролна дейност бе недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или намиращи се под въздействието на наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи. В контрола на скоростните режими бяха използвани всички налични технически средства, включително – през тъмната част на денонощието. Засиленото полицейско присъствие по пътищата бе с цел ограничаване на предпоставките за евентуални тежки пътни инциденти, които  логично нарастват предвид засиления трафик.

В хода на специализираната операция са установени двама водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Полицейските екипи са установили и двама водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух между 0,5 и 1,2 промила, за което се налага наказание по административен ред. По време на акцията са констатирани по един случай на управление на МПС от водач, употребил наркотични вещества, и от неправоспособен водач.

За дните на акцията са установени 172 случая на неспазване на пътни знаци и маркировка, 84 – на управление на МПС без обезопасителни колани или каски,  7 – на управление на МПС с паралелно използване на мобилен телефон, като водачите не са използвали устройство“свободни ръце“, и по 2 случая – на отнемане предимство на пешеходец и на преминаване на забраняващ сигнал на светофарна уредба. За извършени от  тях нарушения на правилата за движение контролните органи са санкционирали и шестима пешеходци.

По време на операцията полицейските екипи са констатирали общо 1261 нарушения на скоростните режими в населени места на областта, и 209 – извън населените й места. Най-голямото установено тия дни превишаване на максимално допустимата скорост в населено място е с 45 км, а извън населено място – с 56 км, при въведено ограничение 60 км.

За констатираните от тях нарушения на Закона за движение по пътищата и други нормативни документи, гарантиращи пътната безопасност, полицейските служители са съставили 176 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 426 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе