10 май – Световен ден на физическата активност „ Движението – това е здраве“

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-та Световна здравна асамблея през 2002 г.

Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който включва ежедневна физическа активност.

Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. Според СЗО тенденцията се наблюдава както в развитите, така и в развиващите се страни и се дължи на начина на живот на модерното общество, съпроводен с намалена физическа активност, нездравословно хранене, повишаване употребата на алкохол и тютюнопушене.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най – важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни страдат по – рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.

Физическата активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци.

Физическата активност и спортът са особено важни за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на физическо и психическо съзряване. Чрез спорта се развиват физически качества – бързина, сила, издръжливост и ловкост. Системните физически упражнения водят до придобиване на правилна телесна стойка и добър естетически вид, които са от голямо значение за самочувствието на младежите и девойките.

Затова са необходими повече инициативи, напомнящи, че за осигуряване здравословното развитие на подрастващите, те се нуждаят от ежедневна физическа активност с продължителност поне 60 минути. Редовната физическа активност – 5 пъти седмично по най – малко 30 минути, е препоръчителна и за възрастните хора, тъй като подобрява функционалното състояние и качеството им на живот.

Подготовката за провеждане на умерена физическа активност включва:

  • загряване, 5 – 10 мин.;
  • натоварване, 15 – 40 мин.;
  • охлаждане, 5 – 10 мин.

Важно е да се знае, че колкото по – малко трениран е индивида, толкова по – важна е фазата на загряване.

Когато физическата активност се превърне във форма на живот, тя подобрява индивидуалното здраве, чрез нормализиране показателите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, постигат се добър външен вид, добро настроение, здрава костна система и др.

Във връзка със Световния ден „Движението – това е здраве“ РЗИ – Търговище организира спортен празник с ученици от II СУ „Проф. Н. Маринов“ – гр. Търговище, който ще се проведе на 10 май 2024 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе