Музеят в Търговище продължава мисията на една жена – Пратеник на Милосърдието

На 30 април 2024 г. в Регионален исторически музей – Търговище бе открита изложба „Върбинка – изпратена от Бог”, която разказва за живота на един феномен на човешката природа – Върбинка Димитрова от с. Илийно, родена без ръце и без крака. Изложбата повтаря демонстрациите на Върбинка, които тя цял живот е правила пред различни групи от обществото, предимно пред хора в неравностойно положение самостоятелно, под егидата на Министерството на просветата или като Пратеник на Милосърдието под патронажа на Международния Червен кръст. Тя пътува по света  без ръце и без крака, показвайки какво умее, вдъхвайки кураж, сила и вяра на своята публика и винаги предварително подрежда изложба със свои ръкоделия. Същите, които са експонирани и в момента във фоайето на първия етаж на Славейковото училище. По този начин музеят в Търговище продължава нейната мисия.

Провокирани от интереса към личността и делото на Върбинка Димитрова, бе реализирана и образователна програма „И ние можем да творим красота” под ръководството на музейния педагог Маргарита Зидарова и автора на изложбата д-р Тоня Иванова, в която участие в продължение на един месец ще вземат всички организации на деца и възрастни в неравностойно положение от Община Търговище. Изложбата бе посетена от Съюза на слепите и Съюза на инвалидите в Търговище, от Комплекс за психично-здравни грижи в общността в кв. Бряг, Комплекс за здравно-социални услуги в Търговище, Комплекс за социални услуги „Дъга” и защитено жилище за лица с умствена изостаналост в с. Лиляк. След силно емоционалното преживяване при запознаване с живота на Върбинка и нейните „собственоръчно” изработени ръкоделия, децата и възрастните от горните организации, оцветяваха, редиха пъзел, бродираха, низаха мъниста и изработваха картички с мотиви от творбите, показани в изложбата.

Очакваме потребителите на Комплекс за социално развитие, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Център за специална образователна подкрепа, Средно училище за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” и ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов”.

Благодарим за възможността да се запознаем, докоснем и работим  с вас!

Изложбата „Върбинка – изпратена от Бог” може да бъде посетена от всички гости и граждани на Търговище и през следващите месеци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе