Провеждане на Национална скринингова програма за рак на дебелото черво 2024 г.

Кампания за профилактика и безплатен скрининг на рака на дебелото черво стартира от 28 март до 30.06.2024 г. за лицата от 50 до 74 – годишна възраст. Организатор на инициативата е Фондация „Лъчезар Цоцорков” и е подкрепена от Министерство на здравеопазването.

Стандартното изследване, което може да алармира за проблем, е тестът за скрити кръвоизливи, който се използва за откриване на кръв в изпражненията. Това може да бъде симптом за различни заболявания, включително и рак на дебелото черво. Тестването е безболезнено и бързо – след предаване на фекална проба в лабораторията, до ден стават ясни и резултатите. Над 300 лаборатории в страната, в т.ч. и във всеки областен град ще се извършват безплатни скринингови тестове.

За Търговищка област, изследванията ще се извършват в лаборатория „Статус“, гр. Търговище ул. „Спиридон Грамадов“ № 39. Комплект за вземане на фекална проба се получава от лабораторията, или общопрактикуващите лекари или аптеки Sopharmacy, до изчерпване на наличностите. Резултатите ще бъдат готови в рамките на следващия ден, през работното време на лабораторията. При положителен резултат е препоръчително да се направи консултация с лекар, който да прецени необходимостта от прилагането на други изследвания.

Всеки желаещ от посочената възрастова група, без направление от общопрактикуващ лекар или специалист може да се изследва безплатно. За изследването е необходимо предоставянето на фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер. Ако се налага, материалът може да се съхранява до 3 дни при температура 2 — 8 °C (в хладилник).

Повече информация за кампанията, данни за заболяването, начина на пробовземане и други въпроси свързани със заболяването, може да намерите на сайта на Фондацията: www.testvai.bg.   

Превенцията и скрининга при рака на дебелото черво могат да бъдат животоспасяващи

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната. Скринингът и ранната диагностика на рака на дебелото черво (колоректален карцином) могат да предотвратят заболяването, да овладеят развитието му и да спасят човешки живот!

В началото колоректалният рак може да бъде напълно безсимптомен. Проявяването на симптоматика обикновено се случва в късен стадий на болестта, когато шансът за напълно излекуване е много малък. Открит в по-ранен стадий, този вид рак е по-лесно лечим и с по-добра прогноза. Ето защо един от съществените методи за ефективното му предотвратяване са ежегодните скринингови изследвания за хората, навършили 50-годишна възраст, дори и да не изпитват симптоми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе