Приключи превантивна акция за засилен контрол над товарните автомобили и автобусите

Снимка: ОДМВР - Търговище

За времето от 13 до 19 май 2024 г. в цялата страна, включително в област Търговище, се проведе специализирана полицейска операция, включваща засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Превантивната акция бе част от годишния календар на “ROADPOL‘(Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“), чийто пълноправен член е и Република България, и бе проведена едновременно във всички страни – членки. Операцията  в нашата страна бе осъществена съвместно от екипи на полицията и екипи на  регионалните дирекции на Изпълнителна агенция„Автомобилна администрация“.

По време на акцията контролните органи са проверили по пътищата на област Търговище 251 товарни автомобила, като при 82 от тях са установени различни нарушения. Констатирани са 138 случая на нарушения на скоростните режими от водачи на този вид МПС.  Установено е неизползване на предпазни колани при управление на МПС от 14 водачи; 8 случая на управление на товарни автомобили с техническа неизправност, включително нарушения на габаритите (на 2 от тях е наложена забрана да продължат движението си до отстраняване на неизправността);  и по един случай – на управление на автомобила след употреба на алкохол и на тахографско нарушение. Контролните органи са установили и 10 случая на нередовни документите на водачи на този вид МПС, и 3 – на  нередовни документи на самото МПС.

В хода на превантивната акция екипите са проверили в област Търговище и 35 автобуса. Установени са 4 случая на управление на автобуси със скорост, превишаваща максимално допустимата за даден пътен участък.

Съгласно календара на “ROADPOL“ проверките за движението на този тип превозни средства се извършват три пъти годишно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе