190 възрастни и хора с увреждания от община Търговище получават грижа в дома

Снимка: Община Търговище

190 възрастни и хора с увреждания ползват здравните и социални услуги по проект „Грижа в дома“ на Община Търговище. Общо 245 души пък са обхванати от 1 април 2023 г., когато започват дейностите по проекта, до момента. Услугите са безплатни и се предоставят по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

Към момента потребителите са от 18 различни населени места в общината и получават почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и консултиране в домовете си. Потребителите могат да разчитат на екипите по проекта и за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и на съдействие за заявяването на неотложни административни услуги.

Персоналът, който обгрижва потребителите, се състои от 23 домашни помощници, 4 медицински сестри, двама социални работници, двама психолози, трима рехабилитатори и диетолог.

Проектът по програмата продължава до 1 октомври 2024 г. Очаква се той да бъде удължен и след тази дата.

Припомняме, че Община Търговище стартира услугата за закупуване и доставка на храна и медикаменти по собствена инициатива и със собствени средства още в началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Впоследствие предоставянето на услугата продължи да се изпълнява по програми на Европейския съюз.

Документи за ползване на почасовите здравно-социални услуги в домашна среда могат да се подават всеки работен ден в Центъра за почасово предоставяне на услуги на ул. „Първи май” №4. Допълнително информация може да се получи на тел.: 0601 68 739.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе