Търговище отбеляза 187 г. от рождението на Васил Левски

На 18 юли, денят в който се навършват 187 години от рождението на Васил Левски, Търговище се поклони пред делото на Апостола. Десетки венци и цветя в знак на почит бяха положени пред барелефа на Левски в центъра на Търговище. Общинският съвет ще решава за поставяне на паметник на Апостола в областния град.

Пред живота и делото на Дякона се поклониха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Гюрсел Хасанов, зам.-областният управител Гергана Цонева, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, представители на държавни, образователни, културни институции, политически партии и граждани.

На 25 юли предстои Общинският съвет да разгледа предложение за поставяне на паметник на Васил Левски в Търговище. Докладната се внася от кмета д-р Дарин Димитров след постъпило заявление от „Ротари клуб – Търговище“.

От нестопанската организация отправят искане за определяне на точно местоположение, на което да бъде разположен монументът. Предложението е това да е североизточната част на площад „Независимост“ – същото място, което още през 2008 г. е определено от Общинския съвет. Тогава обаче инициативата остава нереализирана.

Идейният проект, който се предлага сега, е на скулптора Илия Иванов. Концепцията е одобрена от Експертния съвет по устройство на територията към местната администрация.

Предвижда се паметникът да представлява композиция от два допълващи се обема: портретна фигура на Левски в цял ръст, от бронз, с височина 4 м, както и символна пластика „Свобода“. Тя ще представлява стилизирано знаме. Ще бъде изработена от бял полимербетон и ще е с височина от 7,5 м. На нея ще бъде изписан текстът: „За чиста и свята република“, каквито са и въжделенията на Левски за страната ни.

Местните ротарианци планират инициативата да бъде реализирана със средства на сдружението.

Ако общинските съветници одобрят предложението, проектът ще бъде изпратен за съгласуване от Министерството на културата, каквито са законовите изисквания.

Докладната, заедно с визуализация на идейния проект, са публикувани в уебсайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia25.07.2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе