Нов музеен каталог на РИМ – Търговище

Преди броени дни излезе от печат каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ – Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Всеки елемент, включен в състава ѝ, разказва.  Понякога дрехата ни проговаря чрез кройката си, друг път чрез украсата си или чрез начина, по който се носи. В настоящото издание в главните роли влизат сукманът и саята. Подготвихме го, водени от желанието да разкрием още една част от скритите богатства на музея и да помогнем в опитите за съживяване и опознаване езика на облеклото.

В каталога своето място намират изображенията на 74 експоната, показващи дрехата не само като знак за местопроизход, възраст, материално състояние, но и илюстриращи пъстрата демографска картина в региона. Повечето от тях са принадлежали на преселници от различни краища на България – Великотърновско, Габровско, Ловешко, Хасковско, Ямболско, Старозагорско, Елховско, Трънско, Благоевградско, Кюстендилско, както и от Западните покрайнини, Одринска Тракия, които през различни етапи от нашата история и по силата на различни обстоятелства избират за свой втори дом Търговищкия край. Подбрани текстове от доказани изследователи на традиционната българска култура ни връщат назад във времето, за да се пренесем в тогавашните порядки, вярвания и обичаи и да осъзнаем ролята и значението на облеклото в миналото.

Настоящият каталог е своеобразно продължение на отпечатаните през 2020 г. и 2023 г. каталози „Престилката – знак и молитва“ и „Свещената дреха“ (колекция традиционни ризи), издадени с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Изданието може да се поръча или закупи от Регионален исторически музей – Търговище на цена 20 лв.

За справки и допълнителна информация: тел. 0601/ 6 52 16 и 0879 183 449, както и на фейсбук страницата на музея.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе