Кой е Крум Максимов? Eдин от последните майстори на писани каручки в България

Предвид големия интерес, който предизвика публикацията ни от вчера, свързана с едно от последните дарения в музея, нека разкажем кой е Крум Максимов – един от последните майстори на писани каручки в България (разказано от неговите наследници и музейни дарители).

Крум Стоилов Максимов е роден на 15 септември 1922 в село Поройно (Караселер), област Търговище. Учи в родното си село до 4-то отделение. През 1942 година се жени за Йорданка Витанова от с. Пчелно. През 1943 г се ражда синът му Петър Крумов, а през 1948 г дъщеря му Венета Крумова.

През 1942 г е призован в редовете на българската армия и служи в Гюмюрджина, днешния град Комотини (Гърция). По-късно Крум Максимов взема участие в последната фаза на Втората световна война като командир на тежко картечно отделение. Участва във военните действия при река Драва и стига до град Грац в Австрия.

Ново дарение в РИМ-Търговище

Крум Максимов изучава коларо-железарския занаят при майстор в село Кьосевци, но майсторско свидетелство получава през 1942/43 в Гюмюрджина. След завръщането си от фронта, той отваря работилница в село Поройно, където остава до 1954 г, когато се преселва със семейството си в град Търговище. Там започва работа в местния хлебозавод, а след това работи в сферата на общественото хранене като управител на „Стария бряст“, „Златното пиле“, ресторант „Майкоп“ и ресторант „Боровец“.

След пенсионирането си през 1982 г той се връща към стария си занаят. Отваря работилница в двора на къщата си на ул. „Епископ Софроний“ 40, където в продължение на близо 30 години изработва над 80 каруци и двуколки, а освен това ремонтира файтони. Шотландец, живеещ по това време в района на Велико Търново, поръчва на Крум Максимов двуколка, която взима със себе си, когато напуска България. Негова каруца е закупена и за музей на занаятите в Япония.

Майсторът умира през 2017 г. на почти 95 години.

Диана Жекова, уредник в отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей-Търговище

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе