От пожарната в Търговище напомнят да се внимава за причиняване на пожари в следствие на високите температури

Във връзка с много високите темоератури на въздуха и през настоящия месец, които увеличаят предпоставките за възникване на пожари, от РДПБЗН-Търговище отново припомнят на гражданите някои от основните правила за пожарна безопасност, чието спазване е безалтернативно:

Не трябва да се изхвърлят неизгасени клечки кибрит и фасове, които, попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, лесно могат да ги запалят.Категорично се забранява неконтролираното запалване на битови отпадъци или обширни части суха тревна растителност в близост до горски масиви.

Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места. (Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки – /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар).

Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър – той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне! За недопускане на самозапалване прясното сено е необходимо да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

Абсолютно е забранено паленето на стърнищата. Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе