Пътни полицаи изнесоха беседа и проведоха демонстративно занятие в Център за хора с увреждания в Търговище

В Дните за пътна безопасност служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Търговище гостуваха в Комплекса за социално развитие „Вижън“ (Дневен център за пълнолетни граждани с увреждания) в гр. Търговище по покана на ръководството му. Срещата започна с кратка беседа за основните правила за безопасност, които е необходимо да спазват пешеходците като участници в уличното движение. Тези правила бяха представени пред потребителите на социалните услуги, предлагани от центъра, от  ст. инсп. Владимир Върбанов и инсп. Алиосман Алиосманов, служители в сектора. В разговора стана дума за безалтернативността за спазване на сигналите на светофарната уредба, както и за правилното преминаване от пешеходци през кръстовища, които не са снабдени с такава. Пътните полицаи акцентираха върху  необходимостта улиците да бъдат пресичани от движещи се пеш граждани само на определените за целта места. Те отправиха съвети как хората с увреждания да повишат своята сигурност в качеството им на пешеходци с оглед настъпващия есенно-зимен сезон, когато светлата част на денонощието намалява,  а често – и видимостта на пътя. А именно – че е препоръчително по възможност да носят връхни дрехи в по-светли и ярки тонове, както и светлоотразителни елементи по облеклото и аксесоарите си, за да бъдат разпознаваеми отдалеч за водачите на МПС.

След разговора всички излязоха извън сградата, където на намиращи се в близост две пешеходни пътеки бе проведена демонстрация на правилно и безопасно пресичане на пътното платно.

Превантивната  кампания с е с мото „Остани жив! Пази живота!“, а неин национален координатор е Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР. И през настоящата година Дните за пътна безопасност в страната ни са посветени на Европейската седмица на мобилността.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе