Много силно започна новият творчески сезон за вокалния състав на ПДЮФА „Шарено герданче”

Много силно започна новият творчески сезон за вокалния състав на ПДЮФА „Шарено герданче” към Младежки дом, с ръководител Светла Стаменова. В рамките на два дни младежите участваха в два сериозни фолклорни форума.

Четири престижни награди спечели „Шарено герданче”от Национален фолклорен конкурс „С песните на Атанас Панайотов” в Смядово. Вокалната групата на „Шарено герданче” спечели специалната награда на журито на музикалния форум. Денислав Денев получи две награди – първо място в своята възрастова група и Голямата награда на конкурса. Светла Стаменова бе удостоена със специална награда за високи творчески постижения, за отличната подготовката и цялостното представяне на децата от „Шарено герданче”.

Националният фолклорен конкурс „С песните на Атанас Панайотов” се организира съвместно от НЧ „Братство – 1860” и Община Смядово. Целите му са да съхрани и популяризира музикалното фолклорно наследство; да популяризира песенното творчество на народния певец Атанас Панайотов; да даде възможност за изпълнение на български народни песни, от Североизточна България, Тракия и Добруджа, да открие млади таланти и изпълнители на народни песни и др.

На следващия ден вокалният състав на ПДЮФА „Шарено герданче”, заедно с ръководителя Светла Стаменова и директора на Младежки дом Даниела Марчева участваха в „Нощ на хоровете 2“ във Варна. Идеята на този форум е да събере на една сцена любители и професионалисти в хоровото изкуство, да се превърне във фестивал на акапелното многогласно хорово пеене. Организатор е танцов състав „Шарена гайда” от гр.Варна.

Срещата на хоровете се състоя в различна и интересна среда – в двора на Археологически музей – Варна. На сцената, по време на Галаконцерт „Нощ на Хоровете“ излязоха три състава от морския град и „Шарено герданче” от Търговище. Всеки колектив представи 10-минутна програма по свой избор.

Професионално петчленно жури в състав: Живко Желев, доц. Йорданка Неделчева, д-р Николай Гурбанов, Таня Величкова и Иванка Русева събеседва с ръководителите на формациите след концертната част. Светла Стаменова получи специални поздрави за това, че децата от състава, които са самодейци, показват такова високо ниво на пеене.

Новото в това издание на форума бе провеждането на два уъркшопа за участниците с гост-преподаватели. Шест от хористите на „Шарено герданче” участваха в уъркшоп „Хорово пеене“ с преподавател д-р Николай Гурбанов. Ивайла Петрова взе участие в уъркшоп „Камерно музициране“, с водещ Таня Величкова – дългогодишен преподавател в НМУ „Любомир Пипков”-София.

По-рано, в първия фестивален ден, се състоя концерт на Академичен народен хор АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр.Пловдив в Държавен куклен театър – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе