Инспектор от РУ-Търговище – с превантивни беседи пред две паралелки осмокласници от търговищка професионална гимназия

Днес Бойко Янакиев, инспектор „Детска педагогическа стая“, се срещна и разговаря последователно с учениците от две паралелки осмокласници от Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ в гр. Търговище и с техните класни ръководители. Момчетата и момичетата в тях са за първа година в гимназията, а един от акцентите на разговора на полицейския служител с тях бе необходимостта в класовете да изградят добър колектив от млади хора, които имат доста общи интереси  и ще прекарат много часове заедно през идните 5 години.

Той подчерта, че в отношенията помежду си те трябва да съхранят взаимно уважение и толерантност и не трябва да си позволяват обиди и нецензурен език спрямо връстниците си. Обсъдена бе темата за агресията в различните й проявления, включително вербална и виртуална, като на младежите бе обяснено, че те всячески трябва да я избягват в контактите си. Не бе игнорирана и темата за различните видове изкушения, които са доста популярни в тази възраст и нерядко са причина някои от младите хора да тръгнат по път, рушащ здравето им и несъобразяващ се със законовите разпоредби – например употреба на райски газ, вейпове(електронни цигари, съдържащи никотин, аромати и други химикали). Оживление и въпроси сред аудиторията предизвика разговорът за популярните сред младежите индивидуални електрически превозни средства. Инспектор Янакиев ги запозна с основни правила за управлението им, за да бъде то безопасно, позовавайки се на Закона за движение по пътищата и Наредбата за организация и безопасност на движението на община Търговище, която е в сила от началото на настоящия месец.  А именно – че деца до 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС, а тези до 16 години могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура. И още – че всички водачи на ИЕПС до 18 г. трябва да използват предпазна каска, а максимално допустимата скорост за движение  на тези превозни средства на територията на община Търговище е 25 км/ч.

Гостуването на полицейския служител в гимназията бе в рамките националната програма „Работа на полицията в училищата“. От 2000 г. досега служители на областната дирекция на МВР и на районните управления в състава й работят активно по тази програма,  чиито основни цели са да бъдат създадени у децата модели за безопасно поведение и им се помогне да изградят умения за разрешаване на конфликти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе