Извънредно заседание на Асоциация по водоснабдяване и канализация в Търговище обсъди бюджета за 2025 г.

На 15 октомври в Пресцентъра на Областна администрация Търговище бе проведено извънредно заседание на Общото събрание на Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД.

Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Търговище прие решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията за 2025 г. да бъде 27 000 лв.

Председателят на Асоциацията по ВиК – Търговище разясни задълженията на общините, съгласно Правилника за организацията и дейността на асоциациите по ВиК.

По време на заседанието бе разгледан и проект на бюджет за 2025 г. на Асоцията.

Разяснени бяха още задълженията на общините в качеството им на публични собственици на структурата и конкретно процедурата по предаване на вече изградената ВиК инфраструктура за стопанисване от ВиК оператора.

Припомнено бе че представителят от общината в Асоциацията по ВиК е кметът на общината, а при невъзможност той да участва Общински съвет определя друг представител.

„Позицията и мандатът на представителя на общината за всяко заседание на Общото събрание следва да се съгласуват по ред, определен от Общинския съвет“, заяви по време на заседанието областният управител на област Търговище Гюрсел Хасанов.

Той допълни още, че съгласно ПОДАВиК, ако представител на Общината получи мандат да гласува „против“ или „въздържал се“ по някои въпроси от дневния ред, следва да представи писмено становище за това решение, което ще се включи в протокола.

Когато присъства представител на член на асоциацията, който не е упълномощен да гласува по някои от въпросите от дневния ред, гласът му по съответния въпрос, за изчисляване на резултатите от гласуването и приемане на решение, се зачита като „въздържал се“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе