В периода от 14 до 20 октомври контролните органи са съставили 13 акта на водачи, шофирали след употреба на алкохол

Гл. инсп. Мартин Стоянов, впд началник на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция, съобщи, че за периода 14.10. 2024 г. – 20.10.2024 г. на територията на област Търговище са регистрирани 11 пътно-транспортни произшествия. В тях няма загинали граждани, а трима са леко ранени. Пешеходец е бил блъснат от лек автомобил при пресичане на пешеходна пътека на кръстовище в гр. Омуртаг. Ранени са и двама пътници в два леки автомобила на републикански път II-74( гр. Търговище – гр. Велики Преслав) – в близост до разклона за с. Руец в община Търговище водач на лек автомобил е  отклонил вниманието си и е ударил два автомобила, които са били спрели вдясно извън пътното платно. В резултат на инцидента са пострадали леко двама пътуваща в автомобилите граждани.

От началото на 2024 г. досега по пътищата на област Търговище са регистрирани 546 ПТП с 13 загинали и 110 ранени в тях граждани. И броят на регистрираните пътни инциденти през настоящата година, и този на загиналите и на ранените в тях е по-малък от същия период на 2023 год., когато по пътищата на областта са регистрирани 594 пътно-транспортни произшествия с 14 загинали и 123 ранени в тях граждани – каза още гл. инсп. Стоянов.

През разглеждания период контролните органи са съставили 13 акта за установяване на административно нарушение на водачи, които са управлявали МПС след употреба на алкохол.  Констатирани са 3 случая, когато концентрацията на алкохол в издишания от водача въздух е била над 1,2 промила, което е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. В единият случай водачът е управлявал велосипед по ул. „Цар Освободител“ в  гр. Търговище с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,92 промила. Съставен му е акт за установяване на административно нарушение и му е наложена глоба по Закона за движение по пътищата.

През изминалата седмица органите на реда са установили и двама водачи, шофиращи под въздействието на наркотични вещества. По случаите са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

В хода на проведена през седмицата специализирана акция за подобряване на пътната безопасност в областта, основен акцент в която бе активният контрол върху управлението на  мотоциклети, мотопеди, велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, полицейските екипи са съставили за констатираните от тях нарушения 170 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и по Кодекса за застраховането, и са наложили 382 глоби с фиш по същия закон. За периода с мобилни средства за контрол на скоростта органите на реда са установили 861 случая на нарушения на скоростните режими(движение със скорост над максимално допустимата за даден пътен участък), за което на съответните водачи на МПС са съставени електронни фишове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе