Кметът на Търговище се срещна с първенците на Випуск 2024 г.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров се срещна със зрелостниците, завършили средното си образование с пълно отличие. Както и през миналата година, срещата се състоя в двора на Славейковото училище, превърнало се в символ на устрема и усърдието към знание и просвещение на търговищенци.

„Да си отличник, означава, че си постоянен. А постоянството се отплаща във времето и житейския път на всеки човек. Учете, дерзайте и нека всеки намери своето място в живота“, заяви кметът д-р Димитров.

Общият брой на зрелостниците в общината от Випуск 2024 е 379. От тях 16 завършват средното си образование с пълно отличие.

Двама са зрелостниците с две пълни шестици и на матурите. Това са Гергана Стефанова от 12 „в“ клас на II СУ „Проф. Н. Маринов“ и Ерай Ахмедов от 12 „а“ на I СУ „Св. Седмочисленици“. Те ще бъдат удостоени с почетното отличие „Национална диплома“ от Министерството на образованието и науката. Комисията по стипендиите към Общински съвет – Търговище отпуска на двамата младежи еднократен финансов стимул „Отличник на випуска“. Той е в размер на една минимална работна заплата.

Гергана Стефанова направи и обръщение от името на Випуск 2024 г. „Всички ние сме обединени от едно – не просто мечтаем за нашия успех, а работим той да се осъществи. Успехът не е инцидент. Талантът е нищо без труда. Правете всяка крачка в пътя си, така че тя да носи стойност за вас, а не, за да направите своята пътека като тази на някой друг“, каза в словото си Гергана, като благодари и на своите учители и родители, които са я подкрепяли по пътя на познанието.

Послание от името на Ерай Ахмедов, който бе възпрепятстван да присъства, прочете директорът на I СУ Мария Манева. „Да си отличник не е трудно. Просто трябва да бъдат положени усилия. Същото е и да си отличник в живота. Това значи да не бъдеш мързелив, да се трудиш, да си борбен и да не чакаш наготово и да действаш. Да бъдеш добър, отзивчив, честен и отговорен. Да си отличник трябва да е нормата в живота“, се казва в посланието на Ерай.

Всички пълни отличници получават грамота, ваучер за книги, както и колекционерски комплект пощенски марка и картичка, посветени на 245-ия Пролетен панаир на града ни и на 90-годишнината от именуването на Търговище.

Информация за зрелостниците, завършили средното си образование с пълно отличие

  Гергана Йорданова Стефановапрофил „Природни науки“ във II СУ „Проф. Никола Маринов“

Възпитаничка на училището от 1 до 12 клас. С две пълни шестици на матурите по БЕЛ и математика. Отличава се с амбициозност, упоритост, буден ум и перфекционизъм. Афинитетът й към чуждите езици я подтиква да участва в национални и международни конкурси и състезания. Тя е двукратен национален финалист на състезанието „Spelling Bee“. С изяви и на сцената на „България търси талант“, като част от модерен балет „Вега“, Гергана показва таланта си и в танцовото изкуство. Съвкупността от всички тези качества плюс голяма доза отговорност, хуманност и милосърдие са причината Гергана да продължи обучението си в Медицински университет – Варна, специалност „Медицина“.

Ерай Кенанов Ахмедов – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Архитектура“. Знаменосец на училището и първенец на випуска с две пълни шестици на държавните зрелостни изпити по БЕЛ и математика. Добронамерен, с огромен потенциал за учене и творческо мислене. Участва в състезания и олимпиади по математика и английски език. Активно се включва в живота на училищната общност и участва в международни проекти.

Рая Александрова Георгиевапрофил „Природни науки“ във II СУ „Проф. Никола Маринов“

Рая е възпитаничка на училището от 1 до 12 клас. С разностранни интереси, с превес към хуманитарните и природните науки. Рая е отговорна, креативна, амбициозна и с много труд и постоянство следва и сбъдва мечтите си. Има активно присъствие в училищния живот с включване в училищни  и международни проекти. Ще продължи образованието си в Медицински университет – Варна, специалност „Медицина“.

Аделина Владимирова Бонева – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Смята да продължи образованието си в областта на счетоводството в УНСС, СУ или НБУ. Все още изчаква класиране. По време на обучението си проявява особен афинитет към математика, чужди езици и литература. Активно участва в благотворителни базари, доброволчески инициативи и международни проекти.

Дария Георгиева Данаилова – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“.  Има изявен интерес към чуждите езици. Отговорна и креативна в решаването на проблеми, активна в организирането на училищни и класни мероприятия.

Елина Пламенова Димитрова – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. С ясно изразен интерес към специалността, която ще изучава, съчетан с изявени способности в областта на чуждите езици и литературата.

Ивайла Здравкова Георгиева – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. С разностранни интереси от математика, през чужди езици до модерен балет. Организира инициативи, участва в конкурси, състезания и в международни проекти.

Иван Иванов Йордановпрофил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Участва активно в училищния живот, в олимпиади и състезания по математика и английски език. Получава специална награда на Конкурса за млади преводачи към Европейската комисия. Успешно сътрудничи с различни граждански и неправителствени организации.

Росица Димитрова Кирова – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Трудолюбива и всеотдайна, с разностранни интереси, лауреат на международни конкурси по изобразително изкуство. Участва в живота на училищната общност при организиране на инициативи и благотворителни събития.

Севил Нихатова Седатова – профил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в СУ или УНСС, като специалностите, към които проявява интерес, са „Психология“ и „Счетоводство“. Добронамерена, трудолюбива и скромна, преследва целите си със завидно постоянство. Участва в благотворителни базари и доброволчески инициативи.

Хелин Даян Стефановапрофил „Математически“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Ще продължи образованието си в областта на медицината в МУ Варна или Бургас, изчаква класиране. С разностранни интереси от математика, през чужди езици до класически балет. Активно се включва в училищния живот, както и в благотворителни и доброволчески акции.

Алев Мустафа Молкоч – профил „Чужди езици“ в I СУ „Св. Седмочисленици“

Възпитаничка на училището от 1 до 12 клас. Интересите й са в областта на чуждите езици и литературата. Амбициозна, упорита, отговорна, инициативна, креативна и динамична. Участва във вокално-инструменталния състав на училището. Редовно участва в олимпиадата по БЕЛ и по английски език. Печелила е многократно награди от литературни конкурси. С отличен успех през целия курс на обучението. Трудолюбива и всеотдайна, активно участва в живота на училищната общност. Смята да продължи образованието си в Германия.

Айсевел Алтънаева Ахмедова – профил „Природни науки“ I СУ „Св. Седмочисленици“

Възпитаничка на училището от 1 до 12 клас. С отличен успех през целия курс на обучение. Трудолюбива и всеотдайна с разностранни интереси – математика, природни науки. Образованието си ще продължи в България, в сферата на медицината, а специалността, към която се е насочила, е „Офталмология“.

Билнур Хасанова Акифова – профил „Природни науки“ I СУ „Св. Седмочисленици“

Амбициозна, упорита, отговорна и инициативна. Има разностранни интереси с превес към природните науки – биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда. Образованието си ще продължи в България, в сферата на медицината.

Памела Веселинова Маринова – специалност „Икономическа информатика“, професия „Икономист-информатик“ в Професионална гимназия по икономическа информатика

Участва в олимпиади по математика по български език и литература, както и в олимпиада по счетоводство към Икономическия университет във Варна с резултат 93 от 100 точки. Участва и в иновационен лагер ,,Градът на мечтите ми“, и в проект ,,Иновации в действие“ в Бургас. Възпитаник е на детски фолклорен ансамбъл ,,Шарено герданче“ към ЦМДИ-Търговище. Кандидатства в Шуменски университет ,,Епископ Константин Преславски“, специалност ,,Педагогика на обучението по математика и икономика“ и в Икономически университет град Варна, специалност ,,Аграрен бизнес“.

Едже Мустафова Османова – специалност „Икономическа информатика“, професия „Икономист-информатик“ в Професионална гимназия по икономическа информатика

Университетът, в който избира да продължи своето образование е Бургаски свободен университет, специалност „Счетоводство и финанси“ в задочна форма на обучение. Приета е от първо класиране с оценка от ДЗИ по български език.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе