Масови проверки за нарушения на пътната безопасност в Търговищко, временно са спрени от движение 5 автомобила

През изминалото денонощие за времето от 21 ч на 29.08.2024 г. до 01,00 ч на 30.08.2024 г. на територията на община Търговище е проведена специализирана полицейска операция, свързана с осигуряване безопасността на движението. Основни акценти в засилената контролна дейност бяха установяване на автомобили, които използват повредени или преправени шумозаглушителни системи и по този начин при движение генерират шум над допустимите норми; както и опасно шофиране от страна на някои водачи на МПС (когато автомобилите се използват не по предназначението им за превоз на хора и товари, а за нерегламентирани състезания – гонки, дрифтове).

В превантивната акция са участвали 6 полицейски екипа – служители на РУ-Търговище и на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция.

В хода на операцията временно спрени от движение са 5 автомобила. В 4 от случаите автомобилите са били с преправени или липсващи шумозаглушителни системи. Издадени са заповеди за налагане на принудителна административна мярка /ЗППАМ/ –  за временното им спиране от движение до отстраняване на констаттираните неизправности. В петия случай се касае за т. нар. дрифт от водач на съответния автомобил. На водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

По време на акцията са проверени по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“, 47 водачи на МПС за шофиране след евентуална употреба на алкохол. За други констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата са съставени 8 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 20 глоби по фиш. Установен е водач, управлявал МПС, който е неправоспособен. В с. Търновца е установен водач, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. По случая е заведен заявителски материал за престъпление по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг, от началото на седмицата е в ход специализирана полицейска операция, един от  акцентите в която също е гарантиране на пътната безопасност. В хода й са съставени протоколи за предупреждение по Закона за МВР на 13 граждани – притежатели на коне, за това, че животните им трябва да бъдат идентифицирани съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Съставени са 4 акта за установяване на административно нарушение на водачи на ППС с животинска тяга, движещи се по участъци от общинската пътна мрежа, когато има забранителен знак за това. Акцията ще продължи до 1 септември.

Осигуряване на безопасността на движението е един от основните приоритети на МВР и на областната дирекция на МВР-Търговище. Засиленият контрол по пътищата на областта с цел предотвратяване на предпоставки за тежки пътни инциденти ще продължи, като за целта полицейските екипи ще използват всички налични технически средства. Ще бъде проявявана нулева толерантност към водачи, нарушаващи с поведението си зад волана правилата за движение и застрашаващи по този начин живота и сигурността на  останалите участници в него.

 

 

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе