3 случая на Западнонилска треска в област Търговище

От началото на 2024 г. до момента в страната лабораторно са доказани 3 случая на Западнонилска треска, всички през месец август. За сравнение със същия период на предходната 2023 г. няма регистрирани случаи.

Заболелите са лица от мъжки пол във възрастовия диапазон  61 – 74 г.

Първият заболял е от област Хасково и е определен като вносен случай, поради пребиваване в Северна Гърция от м. май т.г. Завръща се в страната в началото на м. август поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38о С, които за няколко дни отзвучават спонтанно. Намерен е в безсъзнание в дома от близките си, хоспитализиран във Вътрешно отделение, лекуван за бронхопневмония. След изписване от лечебното заведение оплакванията от силна отпадналост, адинамия и отслабване на тегло продължават. Изследван е лабораторно за трансмисивни инфекции, в т.ч. и Западнонилска треска по желание на близките.

Другите два случая са от област София-град, хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние. При единия от тях е налице придружаващо заболяване – болест на Паркинсон. При приема пациентът е с фебрилитет до 40о С, силна слабост в крайниците, отпадналост, задух. По данни на близките, в рамките на няколко дни е настъпило рязко влошаване на състоянието му, довело до необходимостта от болнично лечение.

Третият мъж заболява с треска, повишена температура 37.8о С и със слабост в долните крайници, лекуван с антибиотик от общопрактикуващия му лекар. След влошаване на състоянието му се самонасочва за болнично лечение, хоспитализиран с диагноза Застойна сърдечна недостатъчност, като няколко часа след това изпада в кома.

Двата случая от област София-град завършват с летален изход.

При извършените епидемиологични проучвания на тримата заболели няма установени данни за ухапване от комари и други насекоми.

Във връзка с гореизложеното Ви предоставяме следната информация:

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в периода 01.01. – 31.07.2024 г. осем държави са съобщили 69 местни случая на ЗНТ при хора, както следва: Гърция (31), Италия (25), Испания (5), Австрия (2), Унгария (2), Сърбия (2), Франция (1) и Румъния (1). От тях 8 случая са завършили летално:  Гърция (5), Италия (2) и Испания (1). Допълнително, случаи са регистрирани в  Косово (1) и Албания (3).

Общият брой докладвани през 2024 г. в ЕС случаи е в рамките на очакванията, като случаите в Гърция и Испания са повече отколкото през предходните години. Всички засегнати през 2024 г. региони или са били засегнати преди това, или са имали съседни региони, които са докладвали случаи.

Предвид благоприятните метеорологични условия за предаване на вируса на Заподнонилската треска в Европа, през следващите седмици и месеци се очакват нови случаи при хора. Тежестта на клиничното протичане на случаите е подобна на тази предишните години.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с трансмисивен механизъм на предаване. Заболяването е най-често срещано сред птиците и конете. Обикновено се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици. Вирусът може да се разпространява и от човек на човек чрез кръвопреливане и трансплантация на органи. Други начини, по които вирусът може да се разпространи, са от майка на дете по време на бременност и кърмене и чрез лабораторно заразяване.

Вирусът на Западнонилската треска има широка географска циркулация в Европа, поради изобилието от комари от определен вид (Culex) на целия континент, които го разпространяват. Най-много случаи при хора се регистрират от юли до октомври, с пик през август – септември.

Инкубационният период е между 3 и 14 дни. Около 80 % от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20 % от заразените с вируса развиват заболяване – Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1 % от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Леталилетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

Личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Важна превантивна мярка, насочена към максималното ограничаване на разпространението на комарите в населените места, е своевременното и ефективно провеждане на дезинсекционни мероприятия.

На територията на област Търговище не е регистриран случай на заболяването много години назад във времето. Биотопите на комари в цялата страна се обработват от една и съща фирма, а контролът от страна на РЗИ е регулярен през периода на развитие на популациите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе