Близо 100 нарушения на скоростните режими са установени в областта за изминалите три почивни дни

С цел повишаване безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти от 5 до 8 септември в страната, вкл. в област Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция“Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“. В хода й бе осъществяван активен контрол по основните пътни артерии в областта предвид интензивния трафик в трите почивни дни, когато бе отбелязан и Денят на Съединението на България.

Създадена бе организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи в рисковите пътни участъци, като в тях освен служители на „Пътна полиция“ бяха включени и техни колеги от „Охранителна полиция“, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Акцентът на превантивната дейност бе насочен към недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи. Паралелно се  осъществяваше контрол и по отношение на водачи на МПС, представляващи с поведението си на пътя опасност за другите участници в движението с неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство. Ефективно бяха използвани наличните автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.

По време на превантивната акция в област Търговище  контролните органи са проверили 516 МПС и 668 граждани. Констатирани са 91 случая на нарушаване на скоростните режими от водачи на МПС, и по един случай – на управление на МПС от водач, употребил наркотично вещество; от водач, управляващ с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и на неправоспособен водач. За констатираните от тях нарушения на пътя полицейските служители са съставили 77 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 219 глоби по фиш. 9 от съставените актове са за извършени опасни маневри на пътя – неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, а 4 – за управление на технически неизправни велосипед или индивидуално електрическо превозно средство. В хода на акцията са връчени 32 електронни фиша и са изготвени 8 заповеди за налагане на принудителна административна мярка(ЗППАМ).

Аналогична полицейска операция с цел подобряване на пътната безопасност ще се проведе в област Търговище и в дните около Деня на независимостта на България – в празничния и почивните дни от 20 до 23 септември т. г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе