Демонстративни занятия, беседи, дни на отворени врати и парад на техниката в рамките на Седмицата на пожарната безопасност в Търговище

В периода от 9 до15 септември 2024 г.  в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност. В рамките й във всички районни служби  ПБЗН в областта  са организирани Дни на отворените врати с приемни за граждани, по време на които всеки желаещ ще има възможност да  посети конкретната пожарна служба и да постави въпроси или направи предложения, касаещи дейността й.

Инициативите в рамките на празничната седмица са насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарното дело, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.   В гр. Търговище служители на РСПБЗН вече се срещнаха с хора от третата възраст в пенсионерските клубове на бул. „Митрополит Андрей“ и на ул. „Ст. Караджа“ в града, като основната тема на разговора бяха правилата за пожарна безопасност през отоплителния сезон и правилното  поведение при възникване на бедствие. В сградата на РДПБЗН-Търговище утре ще бъде организирана изложба с детски рисунки с тематика в областта на пожарната безопасност. Служители на РСПБЗН-Омуртаг пък ще споделят пред екип на местното радио как гражданите могат да намалят риска от възникване на пожар в кухненски помещения.

А техни колеги от РСПБЗН-Антоново избраха да популяризират своята дейност сред населението чрез информационно табло със снимков материал, експонирано в сградата на местната община. Днес те се срещат с децата от групите за предучилищна подготовка в детска градина “Шестте ястребинчета“ в гр. Антоново, на които ще разкажат за работата си и ще им покажат възможностите на противопожарния автомобил.

В дните от седмицата в сградата на РСПБЗН-Търговище особеностите на достойната професия на огнеборците ще бъдат представени  пред подрастващите чрез гостуване на ученици  от различни училища в града. На тема професията на пожарникаря на бъде и утрешното гостуване на служители на РСПБЗН-Търговище на малчуганите от детска градина „Пчелица“. В ПГЕС(Професионална гимназия по електротехника и строителство) в Търговище предстои провеждане на информационно-разяснителна беседа за доброволчеството. За това какви са критериите за бъдещите доброволци и за уважението, солидарността, съпричастността и навременната помощ като основни ценности на доброволческата работа ще стане дума и по време на предвидената среща с млади хора в учебния кабинет на сградата на РСПБЗН-Попово на 13 септември.

Във връзка със Седмицата за пожарна безопасност и професионалния празник на  служителите на пожарната – 14 септември, на различни места в областта ще бъдат организирани демонстративни занятия и разиграни планове по защита на населението от бедствия и пожари, като по този начин огнеборците ще покажат оперативно-техническите възможности на пожаро-техническото оборудване, с което разполагат структурите на ПБЗН в областта. На 13 септември от 15 до 16,30 ч по улиците на гр. Търговище ще се проведе парад със специализираните автомобили, които използва в дейността си РСПБЗН-Търговище.  Шествието ще има престой на площад „Свобода“ в центъра на областния град. Демонстрационно занятие ще бъде проведено на 10 септември и в гр. Омуртаг. На 13 септември ще бъде проведено и съвместно учение в голямо търговищко предприятие. Демонстративни занятия послучай празника си ще проведат и колегите им от РСПБЗН-Попово – на 10 септември в двора на основно училище „Н.Й. Вапцаров“, а на следващия ден – в Детска градина „Слънце“. Огнеборците от Попово вече демонстрираха техниката, с която работят, на практическо занятие в гимназия „Христо Ботев“ в града.

По районни служби са планирани и срещи на настоящи служители на РДПБЗН с техни бивши колеги – събирания, които винаги вълнуват и доказват приемствеността между поколенията пожарникари, както и неугасващата преданост към професията у всеки, който някога я е практикувал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе