Mузикално дарение за Търговищкия музей

На 1 октомври – Световният ден на музиката, представяме поредното голямо дарение в РИМ – Търговище. Това са лични вещи, снимки и документи, принадлежали на двамата диригенти от Търговище Донка и Борислав Хаджийски – създатели на Училищния пионерски хор при II ЕСПУ „Стефан Куцаров” /дн. II СУ „Проф. Никола Маринов”/ и на Представителен Женски хор „Златна лира” при Община Търговище. Дарението включва грамоти, медали, сценични костюми, вещи, албуми и снимки, свързани с професионалния живот на двамата диригенти и с историята на съставите, които ръководят. Изказваме своята благодарност на диригента на ПЖХ „Златна лира” Илиана Иванова за съдействието това дарение, направено от роднините на семейство Хаджийски, да бъде предадено в музея.

Борислав Хаджийски е роден на 5 февруари 1935 г. в с. Струино, Шуменско. След завършване на образованието си става учител по музика в гр. Омуртаг, с който го свързват много години от творческото му израстване. В Омуртаг създава и ръководи ученически хор, а в Читалището – театрален състав. Там  свързва живота си с Донка Хаджийска, с която имат две деца – Петър и Женя. 

През 1970 г. Б. Хаджийски пристига в Търговище и започва работа в Окръжен народен съвет като инспектор по музика в отдел Култура. На 6 февруари 1973 г. той поставя началото на Женският камерен хор с 16 хористки. С годините маестро Хаджийски успява да издигне нивото на Женския хор до Представителен, лауреат на IV-ти, V-ти и VI-ти фестивал на художествената самодейност, носител на златни медали, заедно с хористите създава богата творческа биография. Борислав Хаджийски има невероятната способност да привлича съмишленици покрай себе си, умее да създава контакти и тези му качества го свързват професионално и приятелски с едни от водещите хорови диригенти в страната – проф. Марин Чонев, проф. Лилия Гюлева и проф. Емил Янев.

През 1987 г. маестро Хаджийски  заедно с проф. Лилия Гюлева поставят началото на Празниците на женските и девически хорове в Търговище – фестивал, който по-късно става визитна картичка за града.

 Съпругата  на Б. Хаджийски – Донка Хаджийска дълги години е учител по музика във Втора гимназия /тогава II-ро ЕСПУ „Стефан Куцаров“/, където създава училищен пионерски хор, с който представя Търговище в страната и чужбина на младежки форуми и печели много награди.

Борислав Хаджийски умира на 12 декември 1998 г., внезапно от инфаркт, няколко месеца след проведените Трети Празници на женските и девически хорове. Донка Хаджийска почина през април 2024 г. От 2023 г. репетиционната зала на ПЖХ „Златна лира” носи името зала „Борислав Хаджийски”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе