Задължителна ли е проверката на търговска марка предирегистриране?

Търговска марка можете да регистрирате както с териториален обхват на национално ниво така и в над 70 държави. Сигурно се питате какви предимства ви предоставя притежаването на този тип интелектуална собственост както и какви са принципите за регистриране. В търсене на решение за подобряване пазарния дял не само у нас, но и в чужбина ето, че сега имате уникалната възможност за развитие на бизнеса си в доста добра посока. Първото, от което следва да стартирате по отношение на регистриране е именно проверка на търговска марка. Опита и уменията, които имат консултантските фирми определено са в състояние да ви осигурят един по-правилен подход и отлична информираност по всички въпроси, които ви вълнуват.

Защо е важна проверката и в какво се изразява?

Сама по себе си всяка проверка е аналогична на някакъв тип анализ и проучване, които се предприемат преди да се извърши конкретно действие. Точно такава е и ролята на процедурата по проверка на търговска марка. Целта е обвързана с:

  • Установяване дали в съответния териториален обхват, в който желаете да регистрирате марка вече няма такава подобна или дори същата;
  • Извършване на маркетингово проучване на пазара, което да даде достатъчно информация за перспективите, които стоят пред вашия бизнес;
  • Проверка, която е важно да се направи с оглед да се избегне риска от отхвърляне на заявката за регистрация.

Накратко най-добре работи процедурата за наемане на консултанти, които са напълно наясно с това, което се изисква от Патентното ведомство, в които ще бъде извършена регистрацията и по този начин ще бъде коректно спазена нормативната уредба. Пестенето на време е равносилно и на пестене на пари, а това е гаранция, че имате на разположение широк спектър от опции за осигуряване на едно добро поле за представяне и защита на вашите продукти, стоки и услуги на национално или международно ниво. Вижте повече и за тази услуга тук.

Принципи за регистриране след проверка

Както вече споменахме при регистрацията на търговска марка е най-важно да направите проверка. От това зависят следващите стъпки, които ще бъдат предприети. Когато е изпълнено условието за проверка и анализа е установил, че нямате основание за отказ поради препокриване с лого, абревиатура и други белези с друг бранд то на ваше разположение са именно всички онези аспекти и детайли, които са определящи за прилагане на останалите принципи за регистриране. А това са:

  • Изготвяне н проекти за лого, което ще се приеме от потенциалните клиенти на фирмата;
  • Оформяне на заявка, която се подава в Българското патентно ведомство или в единната Европейска система за регистриране на интелектуална собственост;
  • Предоствяне на компетентна консултация относно сключването на договори за сътрудничество и коопериране с други контрагенти и трети лица;
  • Извършване на поддържане на ТМ, което се изразява в ежегодно заплащане на таксата към съответната институция;
  • Определяне на срока за валидност на регистрацията;
  • Предоставяне на възможност за удължаване срока с още пет години, неограничено;
  • Прилагане на процесуални процедури, които се отнасят именно да гарантиране на защита при възникване на спорове от различно естество.

Разбира се, е регистрирането на търговска марка е един важен процес за всеки предприемач, който желае да се развива както на местните пазари така и на международните. Факт е, че именно с този тип регистрация успявате да станете по-видими, лесни за откриване и познати на потребителите. Затова преди всичко е добре да спазите основните стъпки, а именно за проверка и определяне на типа на марката без значение дали ще бъде знак, лого, словосъчетание, някакъв тип графика, картина или друго. Посетете тук и тази статия.

Ръководство за наемане на консултанти

Ролята на консултантските фирми тук е водеща за това да можете да оптимизирате разходите, които евентуално ще бъдат направени при регистриране на интелектуална собственост. Високата компетентност и опис са определящи за това да се постигне желания ефект и да останете наистина удовлетворени от това, което ще се постигне.

При търсене на консултанти, които да ви съдействат в целия процес на извършване на регистрация обърнете внимание на:

  • Утвърденост;
  • Доказан опит;
  • Доволни клиенти;
  • Индивидуален подход за предоставяне на коректна оферта;
  • Провеждане на периодични консултации за вземане на най-доброто и адекватно за бизнеса ви решение;
  • Компетентност и прилагане на различни подходи и принципи за регистриране у нас, в ЕС и трети държави.

Не гледайте цената на услугите, а това како получавате. На практика това е инвестиция в развитие, която си струва всеки вложен лев, съветват експертите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе