Министърът на енергетиката подписа договор с кмета на Търговище по проекта за подмяна на уличното осветление

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи на кмета на Община Търговище и областен координатор на ПП ГЕРБ д-р Дарин Димитров чек лист по повод одобрения проект за модернизация и рехабилитация на уличното осветление в града.

Министерството на енергетиката, чрез програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., проведе процедура за избор на проекти, с които ще се извърши технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини, и да допринесе за подобряване условията на живот на населението. Такъв проект бе одобрен за община Търговище в началото на тази година. По него се предвижда подмяна на 3114 лампи на територията на град Търговище и кварталите Въбел и Бряг с енергийно ефективни LED лампи. 10 от тях ще бъдат захранвани от фотоволтаичен панел, което допълнително ще намали разходите за електроенергия.

Ще бъде изградено и т. нар. „умно осветление“ със система за управление и мониторинг, която ще бъде внедрена чрез монтиране на нови електромери, които ще имат безжична връзка към Wifi мрежа. „Системата ще позволява включване и изключване на осветлението според времевите данни за изгрев и залез, въведен седмичен график или специфични метеорологични данни. Мониторинг на системата ще може да се извършва в реално време по интернет, като тя ще съхранява данни за последните 365 дни, структурирани в графици на дневна, седмична, месечна и годишна база“, обясни кметът на Търговище и областен координатор на ПП ГЕРБ д-р Дарин Димитров. Той добави още, че общият размер на финансовата помощ, която Общината ще получи за целта, е 1,16 млн. лв. По време на работното си посещение в Търговище министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с общинското ръководство на партията и общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ-Търговище.

„Предстоят ни важни избори в такава извънредна ситуация. Убедена съм, че работейки като добър екип ще вървим напред. ПП ГЕРБ е политическата сила, която успешно да продължи постигнатото до момента“, заяви в Търговище министър Петкова.

По време на срещата бяха обсъдени организационни въпроси за предстоящите парламентарни избори, за листата с кандидати за народни представители и гласуването в условия на пандемия.

В края на срещата министър Петкова благодари на народния представител от Търговище д-р Венка Стоянова за работата в парламента през изминалите години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе