189 нарушения на скоростните режими са констатирани по време операция по безопасност на движението в малките населени места

От  29 до 31 май т. г.  в цялата страна, както и в нашата област, бе  проведена специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Акценти в контролната дейност на екипите на „Пътна полиция“ бяха: неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и/или наркотични вещества. Същевременно бе осъществяван и контрол  за спазване на скоростните режими, като за целта  бе използвана цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими уреди.

В  хода на тридневната операция по пътищата на област Търговище са проверени 821 МПС и 914 лица. Констатираните по време на акцията чрез използване на различни средства за контрол нарушения на скоростните режими са 189. За периода пътните полицаи са установили 27 случая на неспазване на пътни знаци или на хоризонтална маркировка, 16 случая – на неизползване от водачите на МПС на обезопасителни колани или каски, 13 – на предприемане на маневра „неправилно изпреварване“, по 2 случая – на управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух от 0,5 до 1,2 промила, и на управление на МПС от неправоспособни водачи. Констатирани са и два случая при управление на МПС, които представляват престъпления по Наказателния кодекс – на управление на МПС от водач с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК/ и на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества/престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК/. По време на операцията са установени и 61 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

За така констатираните нарушения по време на акцията полицейските служители са съставили на нарушителите 45 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 127 глоби по фиш по гореспоменатия закон.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе