Извънредно заседание на Общинския съвет ще се проведе на 8 юни

Снимка: Община Търговище

На 8 юни ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. Единствената точка в дневния ред е приемането на решение за сътрудничество между Община Търговище и партньор по проекта за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в Търговище. Той ще се реализира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

В докладната, която внася кметът д-р Дарин Димитров, се предлага партньор на Общината да бъде MPENERGY, Норвегия. Одобряването на споразумението за партньорство е задължително изискване, за да може да продължи фазата на оценяване на проекта.

Припомняме, че по проекта се предвижда подмяна на съществуващите лампи на територията на град Търговище и кварталите Въбел и Бряг с т. нар. „умно осветление“. То ще бъде с енергийно ефективни LED лампи, които консумират по-малко електроенергия. Това осезаемо ще намали разходите, които Община Търговище плаща за осветяването на града.

Общият размер на финансовата помощ по проекта може да бъде от 200 до 600 хил. евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на Общината.

Кандидатстването по програмата бе одобрено от Общинския съвет на редовното заседание през месец януари.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе