160 нарушения на скоростните режими в населените места на областта са установени за 2 дни по време на превантивна акция по пътна безопасност

От вечерта на 5 до вечерта на 7 февруари 2021 г. в цялата страна, както и в област Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция с цел осигуряване на безопасността на движение по пътищата. Един от основните акценти на превантивната акция в населените места  бе отнемането на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби, и неосигуряването на предимство на пешеходци. Засилен бе и контролът относно нарушаване правилата за движение от пешеходците. Извън населените места полицейските екипи следяха най-вече за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране и за използване на обезопасителни колани и системи. Контролираше се и спазването на скоростните режими от водачите на МПС.

В хода на специализираната операция униформените служители са проверили 299 МПС и 394 граждани. Прави впечатление  относително неголемият брой като цяло на констатираните нарушения по Закона за движение по пътищата. Най-много сред тях са случаите на неизползване по време на движение на МПС на обезопасителни колани, системи и каски – 14. 9 са установените нарушения, свързани с неспазване на пътни знаци и маркировка, по 3 – на използване на мобилен телефон по време на управление на МПС, и на неправилно изпреварване или неправилно движение по пътното платно, един – на управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. За двете денонощия на акцията  служителите на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция на МВР са установили трима водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. В единия от случаите е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от  Наказателния кодекс, а в другите два случая на водачите, в издишания от които въздух е установена концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила, са наложени административни санкции.

По време на акцията в населените места на областта са установени 160 нарушения на скоростните режими, а извън населените места – 17 такива. За констатираните от тях нарушения пътните полицаи са съставили 28 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 54 глоби по фиш.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе