Включват Мисионис в кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова бе на официално посещение в община Търговище днес. Целта на визитата е популяризиране на културно-историческото наследство на региона, в частност, археологията. Заедно с кмета д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков и археолога проф. Николай Овчаров министър Николова посети средновековния и античен град Мисионис и археологическата експозиция на Регионалния исторически музей.

Мисионис ще бъде един от шестте обекта, за които Министерството на туризма ще изготви рекламни видеа с любопитна информация за историческите забележителности, обясни вицепремиерът. Те ще бъдат разпространени в медиите и в социалните мрежи. „Търговище има какво да покаже. Тези видеа ще бъдат популяризирани сред всички наши сънародници, както и в международно отношение, за да популяризираме България като четирисезонна дестинация“, заяви вицепремиерът.

Кметът д-р Дарин Димитров разясни, че и през тази година Община Търговище отделя 40 000 лв. от бюджета си за финансиране на разкопките на Мисионис. Той коментира и необходимостта от подобряването на достъпа до обекта. „През това лято трябва да оградим някои опасни места  по маршрута към Мисионис, тъй като все повече хора ходят там“, заяви кметът. Плановете на общинското ръководство са в опасните и стръмни участъци да бъдат поставени предпазни ограждения, които да повишат сигурността на туристите, посещаващи обекта.

За да могат да се влагат по-сериозни средства от страна на Общината обаче най-напред трябва да се реши въпросът със собствеността на Мисионис. „На следващата сесия на Общинския съвет вероятно ще внесем докладна, че той е обект от стратегическо значение за град Търговище“, каза д-р Димитров. Решението ще бъде изпратено до междуведомствената комисия, от която се очаква и решението за промяна в статута на територията, в която попада Мисионис. Целта е той да бъде изваден от държавния горски фонд, в който попада, а собствеността му да бъде прехвърлена на Община Търговище. „Тогава вече и ние ще можем да го развиваме, включително да кандидатстваме по европейски проекти“, каза кметът.

По-късно министър Николова, заедно с кмета и областният управител, проведоха среща в Община Търговище с представители на местния туристически сектор. Обсъдени бяха конкретните мерки за подпомагане на бизнеса, като министърът увери, че подкрепата по различните мерки ще продължи през цялата 2021 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе