Извършват текущ ремонт на Паметника на българо-руската дружба в Търговище

 Извършва се текущ ремонт на Паметника на българо-руската дружба в парка „Боровец“. Дейностите са възложени на Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности“.

Възстановява се целостта на компрометирани от климатичните влияния елементи по видимия бетон на композицията. Отстранени се графити. Предвидено е и почистване от мъх и други наслагвания по повърхността на всички елементи.

Ремонтът се осъществява след извършен оглед от експерти от Отдел „Строителство, архитектура и околна среда“ в Община Търговище. Издадено е и разрешение за целта от главния архитект Христослав Цонев, съгласно Закона за устройство на територията.

Художественият монумент и прилежащото към него парково пространство са дело на архитектите Цветан Игнатов и Панко Карабакалов и скулпторите Георги Чапкънов и Илия Иванов. Открит е на 6.11.1978 г. Позициониран е на историческо място, където са погребани загиналите от раните си в Търговище руски войници по време на Руско-турската освободителна война. Той е недвижима културна ценност от местно значение.

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе