Началникът на РУО – Търговище награди победителите в Национално математическо състезание „Европейско кенгуру“ 2021

Общо 17 ученици от I до IV клас са класирани на първите три места във всеки отделен клас в тазгодишното издание на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ 2021 г. Днес (22.04.2021 г.) те бяха наградени от началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева с грамоти и предметни награди.

„В това състезание се изисква много логическо, нестандартно мислене, много усет. Затова много се радвам на постиженията, които имате. Специално поздравявам Вашите учители. Продължавайте по същия начин да давате знания и умения на учениците, да ги развивате“, заяви г-жа Станчева и призова победителите догодина отново да се включат в състезанието.

В тазгодишното издание на състезанието участваха 376 ученици от I до IV клас от общо 6 училища от областта.  Максималният брой точки за всеки клас е 100.

За отлично представяне в състезанието началникът на РУО награди Анна Кръстева от IIа клас на Първо ОУ „Христо Ботев“. Г-жа Станчева поздрави ученичката и пожела на нея и нейните съученици да са все така знаещи и можещи и много любознателни.

Участниците от първи клас са общо 90. На първо място е Джан Тахиров от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ с резултат от 75 точки. Второто място си поделят шестима първокласници от същото училище. Това са  Емре Мустафов, Здравко Тодоров, Ивайла Асенова, Итън Атанасов, Мартин Цветанов и Мерич Мюшредин, които са с по 71 точки. С общ резултат 63 т. на трето място от същото училище е Кристияна Захариева.

Участниците от II клас са 92-ма, като отново първенците са от Първо СУ „Св. Седмочисленици“. Това са Ева Русева със 77 т., Нели Касърова със 73 т. и Кристиян Кирилов със 72 т.

Най-много са участниците от III клас – 111. На първите две места са ученици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ – Мартин Шайков с 61 т. и Борислава Станиславова с 60 т. На трето място е Еркан Сейфулов с 59 т. от IV ОУ „Иван Вазов“.

Участниците от IV клас са 83-ма. На първо място е Ива Данева от I ОУ „Христо Ботев“ с резултат от 78 т., на второ място е Крис Стефанов от IV ОУ „Иван Вазов“ със 73 т., а на трето място – Светослав Атанасов от Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ с 66 т.

На 29 май 2021 г. предстои учениците от V до XII клас също да премерят математическите си способности.

За първи път състезанието се организира от френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин на 15 май през 1991 г. и е наречено ,,Френско Кенгуру”.

Идеята е да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици. В първото състезание се включват около – 120 000 ученици, а през следващите години те надхвърлят един милион. Състезанието постепенно разширява границите си и започва да се организира едновременно в различни европейски страни.

Задачите са разпределени по възрастови групи. Целта е да бъдат решени максимален брой от задачите на състезанието за кратко време. Ето защо се счита, че състезателят, който получи добри резултати, притежава сериозни математически знания и личностни качества.

В България състезанието се провежда за първи път през 1993 г. Две години по-късно то получава сегашното си име – „Европейско Кенгуру“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе