Близо 100 деца от търговищко основно училище гостуваха на полицаите от РУ-Търговище

Снимка: ОДМВР-Търговище

Жизнерадостна детска глъчка изпълни днес двора на областната дирекция на МВР-Търговище. На полицаите гостуваха стотина деца от по две паралелки на първи, втори и трети клас в III-то основно училище „П.Р. Славейков“ в гр. Търговище,  водени от своите класни ръководители, за да научат повече за полицейската професия и за хората, които пазят сигурността и имуществото на гражданите. Децата бяха посрещнати от началника на група „Териториална полиция“ в управлението ст. инсп. Кирил Кирилов, от началника на група „Охрана на обществения ред“ ст. инсп. Димитър Боянов, и от шестима полицейски и младши полицейски инспектори в управлението.

Снимка: ОДМВР-Търговище

Малките ученици с интерес изслушаха разказаното им за видовете полицейски униформи и за различните по функции звена във всяка териториална структура на вътрешното министерство. От своите домакини те научиха, че има полицаи, които осъществяват своята дейност, управлявайки автомобили, мотори, някои яздят коне, а други техни колеги следят за спазване на обществения ред като пеши патрули. Малчуганите получиха възможност да пипнат полицейската палка и щит, да сложат на глава предпазна каска и да надянат тежката защитна бронежилетка, както и да се запознаят с атрибутите, легитимиращи служителите на реда – служебна карта и полицейски знак. А желаещи да вземат в ръка помощните средства, които служителите на реда използват при осъществяване на дейността си, както и  да се снимат с полицаите, бяха на практика всички.

Снимка: ОДМВР-Търговище

Истинска атракция за децата бе да разгледат служебния полицейски автомобил, и най-вече – да се порадват на звуковата и светлинната му сигнализация. Не по-малко любопитно им бе да станат свидетели на осъществена по радиостанцията незабавна връзка между полицейския служител в автомобила и колегата му от оперативната дежурна част, където се приемат сигналите за произшествия. От своя страна домакините използваха детското присъствие, за да си преговорят още веднъж малчуганите заедно с тях значението на различните сигнали на светофарната уредба, това на кой телефонен номер трябва да се позвъни  в случай на инцидент,  кога и от кого се носят предпазни светлоотразителни жилетки и защо се прави това.

Снимка: ОДМВР-Търговище

Срещата приключи с много общи снимки и с признанието на част от децата, че като пораснат, също искат да бъдат полицаи. Както и с обещанието на двете „страни“ тази им среща да не бъде последна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе