Търговищки полицаи проведоха открито обучение по безопасност на пътя на ученици с увреден слух

Днес в Специалното училище за ученици с увреден слух“Св. Иван Рилски“ я гр. Търговище  бе  проведен  открит урок по безопасност на движението. Проявата, в която се включиха около 25 възпитаници на училището на възраст от 12 до 20 години, бе инициирана от РУ-Търговище и Обединения детски комплекс в гр. Търговище.

Четирима полицейски и младши полицейски инспектори от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище и началникът на групата ст. инсп. Кирил Кирилов припомниха на учениците основни правила за пътна безопасност, които те следва да спазват като участници в движението.  Стана дума за функцията на различните светлини на светофарната уредба и за основните сигнали на полицейския служител, когато се налага да регулира пътното движение. Децата с интерес разгледаха полицейската стоп-палка и светлоотразителната жилетка.

Въодушевление у тях предизвика предложението да седнат в полицейския патрулен автомобил – тук желаещи бяха всички.  Служителите на реда обясниха на място на домакините си какво трябва да предприемат, за да пресичат безопасно уличното платно на пешеходна пътека, след което им предоставиха възможност да демонстрират наученото на практика. Бе им обяснено, че за тях особено важно в тази ситуация е да се огледат внимателно на всички посоки, преди да пресекат по възможно най-краткия път някоя от двата вида пешеходни пътеки. Сигурността на децата на пътя добива допълнителна актуалност  в навечерието на предстоящата лятна ваканция, когато те логично прекарват повече време в игра и разходки по улиците. С жестомимичния превод в общуването на  учениците с полицейските служители с готовност помагаха преподаватели от училището.

„Темата бе поднесена на децата от служителите на реда по много интересен начин, което провокира и активността на учениците ни. Срещата бе много полезна и бе едно незабравимо преживяване за възпитаниците ни“ – сподели след урока директорът на училището г-жа Полина Тодорова.

Специалисти от Обединения детски комплекс в Търговище предложиха на учениците да се включат в различни по вид игри на открито, чиято цел отново бе да им напомни за възможните опасности на пътя и да им помогне в грижата за собствената им безопасност на платното.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе