Предложение за нови по-строги мерки у нас

Към 14.10.2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 448,45 регистрирани новозаразени случаи на 100 000 население. Отчита се нарастване на новите случаи с 1/3 спрямо предходния двуседмичен период.

Седмичната положителност на извършените изследвания е 14,43%, с постоянна възходяща тенденция.

Основните противоепидемични мерки като използване на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция трябва да продължат да се прилагат.

Доц. д-р Ангел Кунчев, дм, главен държавен здравен инспектор отправи доклад с предложения на въвеждане на нови по-сотрги мерки към министърът на здравеопазването.

Част от предложенията са:

  • Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
  • Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.
  • Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

Предложенията още включват:

  1. Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения.
  2. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 човека в помещение при спазване на основните противоепидемични мерки – задължително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцета, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и редовно проветряване на всеки час.
  3. Преустановява присъственото обучение в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната.
  4. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.
  5. Не се допускат организирани посещения в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала.
  6. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.
  7. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се провеждат без публика.
  8. Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се провеждат само за индивидуално ползване до 30% капацитет.
  9. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.
  10. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала
  11. Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, посочени в т.10.
  12. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
  13. При възможност всички видове административни услуги за граждани трябва да се предлагат и в електронна среда, което ще намали посещенията на лицата в съответните обекти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе