Близо 50 000 кг текстилни отпадъци са събрани от специализираните контейнери в Търговище

Близо 50 000 кг дрехи са събрани от контейнерите за текстилни отпадъци в Търговище от края на април до септември. Това сочи отчетът на фирмата „М-ТЕКС Рециклиране на текстил“ ООД, с която Общината има сключен договор за събиране и извозване на отпадъците.

В последните дни на месец април, когато бяха поставени контейнерите, са събрани 1 800 кг. През май са 10 000 кг, през юни – 9 500 кг, през юли – 6  800 кг, август – 14 700 кг, а през септември са отчетени 6 500 кг.

Монтираха контейнери за текстилни отпадъци в Търговище

Припомняме, че контейнерите се обслужват всяка седмица от автомобил на „М-ТЕКС“. Към момента на територията на града са разположени 5 такива съоръжения, като се обмисля поставянето и на нови.

Всички събрани текстилни отпадъци се рециклират от фирмата изпълнител. Тези дейности включват производството на нови влакна и пълнеж за мебели, фитнес уреди и други, както и възстановяване на дрехите за повторна употреба. Текстилът не се изгаря и не се депонира.

Съгласно промени в Закона за управление на отпадъците, приети през април тази година, всички общини трябва да имат сключени договори с организации по оползотворяване на текстил и обувки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе