84 деца с изявени дарби получават стипендии от Община Търговище

Снимка: Община Търговище

84 деца от Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в общината. Това определи Комисията към Общинския съвет, която е в състав: Eмине Якубова, председател на Общински съвет Търговище и на Комисията по стипендиите; Силвия Доманова, старши експерт „Образование” в дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Търговище; Стефан Станчев, началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в Регионално управление на образованието и общинските съветници Десислава Петрова, Анета Куманова и Борис Димитров.

Най-голямата награда, „Търговищко дарование“, печели Никола Киров, ученик в 8 „в“ клас, във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов“. Той заслужи отличието с постигнатия от него успех от 6.00, във възрастова група VII клас, на Националната олимпиада по история и цивилизации. Стипендията се отпуска еднократно и е в размер на 3 минимални заплати.

Годишна стипендия в размер на две минимални работни заплати получават три деца, като всички те са възпитаници на І СУ “Свети Седмочисленици“. В област „Образование, наука и техника” това е Сандра Радева, 8 „а“ клас. Вяра Атанасова, ученичка в 8 „г“ клас, печели в област „Изкуство и култура”, а Ренета Ненкова, ученичка в 11 „а“ клас е отличена в област „Спорт”.

Месечни стипендии, за период от два месеца, в размер на 1/5 от минималната работна заплата се присъждат на 80 деца. Традиционно, най-много са отличените в област „Спорт“ – 39 деца. В област „Изкуство и култура“ те са 26, а в област „Образование, наука и техника“ – 15.

Общо 108 са постъпилите кандидатури през тази година. Комисията не е одобрила 24 от исканията, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата.

Съгласно текстовете на общинската наредба,  официалната церемония за награждаване на отличените трябва да се състои в навечерието на Деня на народните будители. Заради наложените противоепидемични мерки обаче тя ще бъде проведена при по-благоприятни условия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе