Петата регионална панорама на професионалното образование се провежда в Търговище

Над 750 седмокласници от училищата от област Търговище посетиха V-та регионална панорама на професионалното образование в областния град. Тя се проведе на централната алея непосредствено до Първо ОУ „Христо Ботев“. Събитието се организира от Регионалното управление на образованието и е включено в официалната програма на 243-ти Традиционен пролетен панаир „Изложение Търговище“, организиран от Община Търговище.

В панорамата се включиха всички 8 професионални гимназии от областта и обединеното училище в село Макариополско. По атрактивен начин училищните екипи на отделно обособени щандове представиха специалностите си за държавен план-прием в VIII клас за учебната 2022-2023 г. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със спецификата на обучението, което се предлага в различните професионални паралелки и да получат актуална информация на място за възможностите за реализация по съответните професии.

Ученици от ПГТХВТ „Алеко Константинов“ гр. Търговище приготвяха гофрети и други сладкарски изкушения.  Възпитаниците на ПГТЛП гр. Омуртаг демонстрираха натрупаните знания и практически умения за професионален грим и прически. Различни видове мазилки и тяхното полагане представи училищният екип на ПГЕС – Търговище. На щанда на ПГСС „Н. Пушкаров“ – Попово бъдещите гимназисти имаха възможността да изпробват волан симулатор за управление на автомобил.

От своя страна Обединено училище „Христо Ботев“ с. Макариополско представи изработените в часовете по учебна практика табуретки и други мебелни изделия. В двора на Първо ОУ „Христо Ботев“ ученици от ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище управляваха картинг коли и представиха изработен от тях прототип на състезателен автомобил. ПГСС „Н. Пушкаров“ Попово и ПГЗ Търговище показаха земеделската си техника и предоставиха възможност на желаещите седмокласници да се качат на тракторите и да натиснат педалите на газта. Ученици от ПГТЛП гр. Попово представиха впечатляващо модно ревю с изработени от тях модели. Възпитаниците от ПГИИ – Търговище дигитално представиха специалностите за прием в училището си.

Целта на панорамата е популяризиране на утвърдените в държавния план – прием професии и максимално улесняване избора на седмокласниците. Общо 953-ма са учениците, които тази година завършват основно образование. В предстоящия държавен план-прием са утвърдени 39 паралелки, 24 от които професионални.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе