400 евро глоба за паркиране на инвалидно място на мъж от село Вардун

В тричленен състав Търговищкият окръжен съд призна финансова санкция, наложена в Кралство Нидерландия на М. К. от с. Вардун в размер на 400 евро.

Глобата е наложена за това, че на 23.05.2021 г. същият е допуснал нарушение  на разпоредби на Кодекса за движението по пътищата – „Паркиране на място за инвалиди без ясно видима валидна карта за преференциално паркиране на място за инвалиди“. Решението на властите в Кралство Нидерландия е влязло в сила на 04.02.2022 г.

Посоченото нарушение съставлява административно нарушение и по българското законодателство: по чл.178д от Закона за движение по пътищата, предвиждащ наказание глоба в размер на 200лв. на лице, “което, без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания“.

Съдебният състав на Окръжен съд – Търговище прецени, че няма основания да бъде отказано признаването и изпълнението на финансова санкция и М. К. следва за плати глобата от 400 евро, с левова равностойност – 782,33 лева.

Съдебният акт ще бъде изпратен незабавно на ТД „НАП – Варна“ за изпълнение.

Постановеното решение подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок, като обжалването съгласно Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, не спира изпълнението на решението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе